Србин у Гинисовој књизи рекорда: Без престанка бесједио шест и по сати

Rina.rs
Србин у Гинисовој књизи рекорда: Без престанка бесједио шест и по сати

Србија је имала прваке Европе у фудбалу, кошарци, ватерполу.. али, мало ко зна да Србија има и европског шампиона у здравичењу.

Младомир Протић, из Милићевог села код Пожеге, окитио се својевремено овим престижним признањем и ушао у Гинисову књигу рекорда након што је без престанка бесједио, ни мање - ни више него шест и по сати!

“За све то време нисам поновио ниједну здравицу, нити сам шта читао. Све сам изговарао, што се каже, из главе. Не знам ни одакле су ми толике речи навирале, ништа ми није било тешко, само сам остао без ваздуха и једино што ми је било потребно јесте чаша воде, да освежим грло”, рекао је Младомир за РИНУ који је на јединственом такмичењу здравичара, одржаном у Новом Саду 2008. године у конкуренцији од 40 такмичара освојио прво мјесто.

Свој таленат открио је случајно пре 15 година и од тада се здравице нижу једна по једна, а уз Младомирове бесједе отворене су све веће манифестације у Западној Србији.

“Први пут кад сам изашао пред публику имао сам огромну трему, једва сам изговарао речи, али временом је то прерасло у позитивну трему која ме одржава. Највише ме охрабри аплауз који чујем од публике”, каже Младомир и објашњава колики здравица уствари има значај у српском народу.

“Здравица је као српско јеванђеље, у њима се крију најискреније и најлепше жеље за оне којима су намењене, срећа и берићет. А добре здравице нема без чашице ракије или вина, тај ред и обичај мора да се зна”, рекао је овај здравичар.

Осим што без грешке и надахнуто здравичи дуже од деценије, Младомир је написао и неколико хиљада пјесама, које су спаковане у четири књиге, које како каже, већином зна напамет. А, сву зараду од продаје књига, здравичења али и пољопривреде он је одлучио да уложи у изградњу цркве на свом имању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана