Сокој одговорио Џонију Штулићу о “милионима евра”: Нисмо ни могли да убирамо накнаду

Г.С.
Сокој одговорио Џонију Штулићу о “милионима евра”: Нисмо ни могли да убирамо накнаду

Бранимир Џони Штулић, некадашњи фронтмен бенда Азра, поново наводи да већ четири деценије води борбу око накнаде за емитовање његове музике.

Изнио је оптужујуће тврдње на рачун Сокоја (Савез композитора Југославије), истичући да је оштећен за више милиона евра. Сокој одговорио демантијем: Не постоје неплаћени тантијеми на име господина Штулића.

Одговор организације Сокој, на тврдње Бранимира Штулића преносимо у цијелости:

“Бранимир Штулић је иступио из чланства у организацији Сокој у септембру 1981. године, којом приликом му је саопштено да ће напуштање производити дејство почев од 1.1.1982. године.

Након напуштања Сокоја, г. Штулић није приступио ниједној светској организацији за колективно остваривање права. Дакле, пуних 39 година комплетан ауторски репертоар г. Штулића не спада у репертоар који заступа организација Сокој (ни по основу директног чланства, нити по билатералним уговорима са другим организацијама за колективно остваривање ауторског права).

Сокој (нити било која друга организација) није могао дати дозволу за коришћење Штулићевих дела (тј. издатим дозволама његова дела нису била обухваћена) што значи да би аутор морао са сваким појединачним корисником, где закон дозвољава, за сваки посебни начин коришћења да одвојено регулише своја права и евентуално потражује накнаду.

На основу свега горе наведеног, Сокој (нити било која друга организација ) није ни могао да убира накнаду за коришћење његових дела, тако да не постоје неисплаћени тантијеми на име г. Штулића.” преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана