Сјеверна Македонија освојила гласове жирија

Агенције
Сјеверна Македонија освојила гласове жирија

Иако је финале 64. “Евросонга” на којем смо сазнали како је овогодишњи побједник представник Холандије Данкан Лоренс, резултати гласања на службеном евровизијском каналу на “Јутјубу” стигли су тек јуче.

Европска радио-телевизијска унија признала је да је дошло до погрешке током објављивања резултата жирија.

Проблем је створио бјелоруски жири, који је и распуштен одмах прије финала јер су у интервју након прве полуфиналне емисије открили којим су представницима дали свој глас.

Због тога је “ЕБУ” морао наћи неки алтернативни начин како створити резултате жирија. Направили су их по узору на Јерменију, Русију, Грузију и Азербејџан, односно, размотрили су како су финалисти прошли код њих и онда израчунали просјечне резултате. Међутим, на табели резултата током преноса уживо бодове од један до 12 дали су земљама које су биле у посљедњих десет умјесто онима које су биле у топ десет.

Према исправљеној верзији, бјелоруски жири дао је један бод Русији, два Шведској, три Грчкој, четири Швајцарској, пет Азербејџану, шест Холандији, седам Италији, осам Кипру, десет Сјеверној Македонији те 12 Малти. У финалу се све вријеме током читања гласова жирија водила тијесна борба између Шведске и Сјеверне Македоније. Сјеверна Македонија имала је 237, а побједу у гласовима жирија однијела је Шведска са само два бода предности. Ови резултати, дакако, значе и промјену коначног резултата у финалу овогодишњег “Еуросонга”.

Будући да је Сјеверна Македонија од бјелоруског жирија добила десет бодова, на крају сад има 247, а Шведска 241. То значи да је Сјеверна Македонија освојила гласове жирија, али јој је ускраћена прослава, с обзиром да је у суботњем преносу речено да је гласове жирија однио Швеђанин.

Холанђанин Данкан Лоренс остаје побједник “Евросонга”, но овог пута Италијан Махмуд је “само” 26 бодова иза њега. Највећи “несрећник” је норвешки трио “КЕииНО”, који је испао из топ пет и спустио се на шесто мјесто, а Швеђанин Јон Лундвик попео на пето мјесто.

Поводом овог догађаја, на друштвеним мрежама огласила се и македонска представница Тамара Тодевска, која је на овогодишњем Евросонгу седма. Поручила је свом шведском колеги да су обоје побједници жирија.

- Ми смо прави побједници по одлуци жирија - написала је Тодевска.

Глумац Тарон Егертон недавно се појавио на представљању филма о Елтону Џону “Рокетмен” у Јужној Кореји. Публику је одушевио одијелом у којем се појавио, а филм је представио заједно са режисером Декстером Флечером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана