Серију "La Casa de Papel" погледало 34 милиона људи у седам дана

ГС
Серију "La Casa de Papel" погледало 34 милиона људи у седам дана

La Casa de Papel ( Кућа од папира) популарна је шпанска крими серија о осам пљачкаша која се може гледати на Нетфлиxу, а која је залудила цијели свијет.

Осим што је створила снажан осјећај страха, панике и безнађа, пандемија вируса корона створила је и низ карантенских хитова, а у мору серија и филмова испливао је четврти дио серије La Casa de Papel.

Највећи свјетски хит

У само два дана серија је на свјетском нивоу постала траженија од било које друге серије, а с трона је скинула и магнете за гледаоце као што су Game of thrones, Тhe Walkind Dead и Wеstworld. Тачније, само у првој седмици овај је шпански хит погледало 34 милиона гледалаца, а у овом се тренутку ради о најгледанијој страној серији на овој платформи.

И не, не ради се о шпанској сапуници, већ о серији која на ИМДб-у има прилично импресивну оцјену (8,6) и 92 одсто позитивних оцјена на Роттену, што значи да публика и критика дијеле одушевљење.

Осам пљачкаша и посао живота

Ради се о крими-серији о осам пљачкаша који узимају таоце и затварају се у Краљевску коваоницу новца, а ум иза цијеле операције манипулише полицијом како би извршила његов наум. Наравно, прича постаје пуно комплекснија, али то је основни заплет од којег све почиње.

Прва сезона појавила се још 2017., а пажњу је привукла као прва пљачкашка серија на шпанској телевизији и дјело је сценаристе Алеа Пине и редатеља Јесуса Kолменара, а осмишљена је као неконвенционалан приступ жанру и препуна је неочекиваних обрта, надреалних момената и флешбекова. Прилично је јасно да аутори желе да серија буде другачија од свега осталог у понуди, а то се посебно односи на плејаду ликова који у сваком тренутку могу у потпуности промијенити причу и у секунди превалити пут од јунака до негативаца и назад.

Костими крију поруку

Серија је од почетка приказивања имала одличну гледаност, а од појаве пандемије, бројке су осјетно порасле, али нико није очекивао да ће европска серија постићи такав успјех.

Разлог популарности једним дијелом вјероватно лежи и у антикапиталистичким темама које су вјероватно пронашле плодно тло у овим несигурним временима. Наиме, превод изворног назива серије је Кућа од папира, а осим што се односи на новац и нестабилност такве куће, уједно је и метафора која се реферира на лажност система и капиталистичког друштва којиме управљају банке без разумијевања за потребе "малог човјека".

Исту поруку крију и маске и костими пљачкаша који су симбол отпора, огорчења и скептицизма према систему, што се објашњава и у серији. Наиме, уз црвене комбинезоне, пљачкаши носе и маске славног умјетника Салвадора Далија који је велики дио својих дјела створио у периоду дадаизма, умјетничког покрета чији је циљ, између осталог, био и одбацивање модерног капиталистичког друштва.

Црвена боја

Након многих револуција диљем свијета црвена боја постала је симбол нових слобода, а будући да стварност имитира умјетност, костими из серије појавили су се током протеста у Порторику на којем су људи тражили оставку гувернера Рикарда Росела.

С обзиром на велике промјене које ће засигурно услиједити широм свијета као посљедица пандемије, постоји велика шанса да ћемо их виђати пуно чешће.

А што се саме серије тиче, аутори су дали до знања да ова сезона неће бити посљедња и да нас чекају још барем два дијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана