Састав "Металика" најавио албум "72 Seasons" и свјетску турнеју: Повратак у дјетињство у хеви метал стилу

Бранислав Предојевић
Састав "Металика" најавио албум "72 Seasons" и свјетску турнеју: Повратак у дјетињство у хеви метал стилу

САН ФРАНЦИСКО - Легендарни састав "Металика" најавио је синглом "Lux Aeterna", нови студијски албум под називом "72 Seasons" , који ће бити објављен 14. априла.

Ово издање биће први студијски албум хеви метал икона од плоче  "Hardwired… Tо Self Destruct" из 2016. године. Од тада су реиздали неке класике, издали други лајв албум са симфонијским оркестром из Сан Франциска, албум обрада "Blacklist" са гостовањима преко 50 рок и поп звијезда попут Фиби Бриџерс, Џејсона Изабелa и Камасијa Вашингтонa. Ове године су се пробили на  топ листама пјесама са својим класиком "Master Of Puppets" након што је ова нумера коришћена у четвртој сезони хит серије "Чудне ствари".

Џејмс Хетфилд и Ларс Улрих поново су копродуценти са Грегом Фиделменом, међу чијим осталим заслугама су продукције албума бендова "Слипкнот" , "Блек сабат" и "Ред хот чили пеперс" .

Фронтмен и гитариста  Хетфилд описује концепт албума као оду одрастању и формирању личности на основу искства из дјетињства.

- Седамдесет и двије сезоне. Првих 18 година наших живота које формирају наше право или лажно ја. Концепт да су нам родитељи рекли "ко смо", каква смо ми личност. Мислим да је најзанимљивији дио овога наставак проучавања тих основних увјерења и како она утичу на нашу перцепцију свијета данас. Велики дио нашег искуства одраслих је реконструкција или реакција на та искуства из дјетињства или ослобађање од ропства које носимо у себи - рекао је Хетфилд.

Први сингл "Lux Aeterna" је класична нумера у стилу "Металике", рађена у брзом ритму уз фуриозне рифове гитаре, а инспирисана је латинским изразом, којим се представља одавање почасти мртвима у католичкој цркви. Пјесма траје три и по минуте и не удаљава се далеко од своје структуре стих-рефрен-стих, створеном за хит на топ листама. Нумеру прати спот са снимцима наступа групе у режији Тима Сакетија, а видео је за 24 часа скупио три милиона прегледа на каналу "Јутјуб" уз одушевљене реакције обожавалаца.

Комплетан албум имаће укупно 12 нумера, а  доступан је за претпродају у различитим форматима, укључујући ограничено издање винила у боји, ЦД диску и све дигиталне формате.

Турнеја

"Металика" ће подржати  албум "72 Seasons" са  великом свјетском турнејом под називом "М72" . Планирано је да почне 27. априла 2023. у Амстердаму и траје до 29. септембра 2024. у Мексико Ситију. Бенд ће свирати двије вечери по граду током "Викенда без понављања", а свако вече ће имати другачију сет листу и поставу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана