Редитељ "Паразита" предсједаваће жиријем 78. Филмског фестивала у Венецији

РТС
Foto: Shutterstock

Редитељ "Паразита", Бонг Џон-хо, предсједаваће главним жиријем 78. Филмског фестивала у Венецији у септембру, што је први пут да један јужнокорејски редитељ буде изабран на ову позицију.

Филмови Бонг Џон-хоа се нису појављивали на Филмском фестивалу у Венецији, али он је ушао је у историју 2020. године када је његово остварење ''Паразит'' постао први филм на страном језику који је освојио признање за најбољи филм у скоро стогодишњој историји додјеле Оскара – и још три Оскара у другим категоријама – пошто је освојио и Златну палму у Кану 2019. године.

"Међународни филмски фестивал у Венецији са собом носи дугу и богату историју и част ми је што сам уткан у његову прелепу кинематографску традицију", навео је Бонг у изјави.

"Као предсједник жирија – и што је још важније као вечити филмофил – спреман сам да се дивим и аплаудирам свим сјајним филмовима које је фестивал одабрао. Испуњен сам искреном надом и узбуђењем", додао је редитељ.

Умјетнички директор Венецијанског фестивала, Алберто Барбера, наглашава да је прва добра вијест у вези са 78. филмским фестивалом у Венецији то да је Бонг Џон-хо са одушевљењем прихватио да предсједава жиријем и додао да је Бонг "један од најаутентичнијих и најоригиналнијих гласова у свјетској кинематографији".

"Неизмјерно смо му захвални што је пристао да своју страст пажљивог, радозналог филмофила без предрасуда стави у службу нашег фестивал", напомиње Барбера. "Задовољство ми је и част што могу да поделим радост овог тренутка са небројеним поштоваоцима, широм свијета, његових изванредних филмова".

Познат по томе што је друштвена питања уткао у личну драму, Бонг је икона јужнокорејске кинематографије још од шармантног, али узнемирујућег филма Сећања на убиство из 2003. године. Домаћин из 2006. био је један од првих јужнокорејских филмова који је остварио 10 милиона долара од продаје улазница.

Његова научно-фантастична парабола Ледоломца, у којој су глумили Крис Еванс, Џон Харт, Тилда Свинтон, Ед Харис и Октавија Спенсер, означила је Бонгов пробој на међународну сцену.

Редитељ је такође проглашен и за једну од "100 најутицајнијих личности" у 2020. години.

Венеција је 2020. године извела изузетан подвиг као једини врхунски међународни фестивал који је био одржан, мада у много мањем издању, у септембру, непосредно прије почетка другот таласа ковида-19.

Златни лав је припао веома хваљеном филму Клои Чао Номадланд, у којем глуми Френсис Мекдарманд. Очекује се да ће овај филм, који је недавно и од стране филмских критичара проглашен за најбољи, бити главни претендент на остале филмске награде.

Планирано је да се 78. Венецијански филмски фестивал одржи од 1. до 11. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана