Радост Васкрса обојена нотама “Креативног бувљака”

Г. С.
Радост Васкрса обојена нотама “Креативног бувљака”

Дервента - Већ трећу годину заредом млади људи из Дервенте се самоиницијативно организују око културно-забавне манифестације “Креативни бувљак” коју чини богат цјелодневни програм, а која ће се и ове године одржати на хришћански празник Васкрс, 5. маја од 12 часова на платоу између Центра за културу и библиотеке Бранко Радичевић.

Организатори су се и ове године потрудили да за своје суграђане, али и за све госте који су увијек добродошли у градић на Укрини, припреме шаролик програм прилагођен свим генерацијама.

- Ове године имамо највећи број учесника, што нас нарочито радује. Преко 30 појединаца и организација се пријавило за учешће на овогодишњем “Васкршњем креативном бувљаку”, тако да ћемо имати заиста богат дневни програм, који почиње већ од 12 часова - рекао је Мирко Ружичић из Удружења “Шарло”, које је уз подршку Покрет младих “Перспектива” и Туристичку организацију из Дервенте, организатор манифестације.

Према његовим ријечима, у дневном дијелу програма сви посјетиоци ће моћи уживати у изложбено-продајном бувљаку, креативним радионицама бојења јаја у којим учествују најмлађи суграђани, те жонглерским перформансима, акробатском плесу умјетника из региона.

- Дневни програм обухвата продајне изложбе ручних радова. Тако ће и ове године бити изложба накита, одјевних предмета, икона, слика, фотографија, скулптура, домаће козметике, љековитих чајева и препарата, а учесници организују продају и размјену предмета који ишчезавају из свакодневне употребе, као што су стари предмети (алати, оруђа и сл.), плоче, стрипови, одјевни предмети, и остали антиквитети. Ту је, наравно, и такмичење у осликавању и туцању васкршњих јаја, презентације цртежа, литерарних радова у празничном духу за најмлађе - појашњава Ружичић.

Вечерњи програм, који почиње од 19 часова, подразумијева наступ више перформера, вокално-инструменталних састава из БиХ и сусједних држава. А ове године ће наступити шест музичких група који његују различите музичке правце: хип хоп, r'n'r, блуз, реге, даб, дабстеп, ромску музику, метал хардкор.

У музичком дијелу програма присутне ће забављати група “Кал” из Београда, “Dick is dead” из Добоја, “Bamwise dub” из Загреба, “Voodoo Mojo” из Бањалуке, те “Атик” и “Kayser tanz trio” из Дервенте.

Након свирке на „отвореном“, љубитељи електронске музике моћи ће уживати на афтер партију од 22 часа у „Променади“.

- Свакако издвајамо наступ групе “Кал”, који праве занимљиву фузију рока са ромском музиком, а њихов долазак у Дервенту има и другу димензију, јер се сутрадан, 6. маја, прославља Ђурђевдан, један од највећих празника Рома - истиче Ружичић и додаје да се сви заинтересовани за учешће у овогодишњем “Васкршњем креативном бувљаку” могу још увијек пријавити на мејл адресу: [email protected], ФБ евенту Креативни бувљак 03 - Дервента, или на бројеве телефона 065 262 602 и 065 456 555.

Пројекат „Васкршњи креативни бувљак” окупља велики број и најшароликију структуру грађана, а како је манифестација замишљена као сајам, уз велики број разноврсних радионица, сви посјетиоци уједно су и учесници у пројекту.

Тренд самозапошљавања и алтернативни начини зараде све су заступљенији на нашим просторима. Велики број људи бави се израдом ручних радова, те разним занатима, које покушавају материјализовати неким алтернативним каналима продаје (интернет), и тако њихова дјела остају далеко од погледа шире, живе публике.

Овим пројектом тим људима омогућава се да своја дјела представе као умјетничка, а не само као робу за тржиште, тако што ће их изложити, а потом можда и продати. Самим тим задовољава се њихова духовна потреба, а и потреба посјетилаца изложбе за културним уздизањем. Задовољавањем ових потреба побољшава се квалитет живота у граду.

Организованост ових младих људи свакако доприноси децентрализацији културе у Републици Српској и БиХ и доказује да се уз велику вољу организованих појединаца, те помоћ локалне заједнице и спонзора, може направити занимљива, креативна, забавна и поучна манифестација у малом граду какав је Дервента.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана