Први пут након 35 година: Грамофонске плоче продате у више примjерака од ЦД-ова

mondo.rs
Први пут након 35 година: Грамофонске плоче продате у више примjерака од ЦД-ова

Технологија ријетко иде уназад, међутим, тренд повратка грамофонских плоча је достигао свој нови врхунац и премашио продају компакт-дискова.

Према извјештају РИАА асоцијације, први пут од 1987. године, продаја грамофонских плоча је премашила компакт-дискове у протеклој години. Тешко је рећи да ли су аудиофили или колекционари ти који су најзаслужнији за ово достигнуће, али сумњамо да се произвођачи аналогне музике жале, поготово када узмемо да су плоче продате у 41 милион, а ЦД-ови у 33 милиона примјерака.

Јаз је још значајнији уколико стање посматрамо из финансијске перспективе. Прошле године, потрошачи су потрошили 482,6 милиона на ЦД-ове, што је више него дупло мање у односу на 1,2 милијарде долара за плоче.

Приходи од продаје плоча су већ премашили компакт-дискове 2020. године, међутим, како је испорука древног медија порасла ове године за 17 одсто, а испорука дигиталног рођака пала за 18 одсто, коначно смо видјели да аналогни формат изађе као побједник по броју продатих примјерака.

Дигитални звук убједљиво најпопуларнији

Иако потражња за музиком на компакт-дисковима опада, то не значи да се исто може рећи за популарност дигиталног звука. Уколико се сагледају сви формати конзумирања дигиталне музике, укупни приходи су скочили 6 одсто у 2022. години, на 15,9 милијарди долара, што је око 92,3 процената удијела тржишта.

Стриминг сервиси, као што су Spotify, Deezer, Tidal и Apple Music су приходовали 10 милијарди долара прошле године, а YouTube и сервиси засновани на реклама су донијели још 1,8 милијарди долара.

"Све у свему, 2022. је била импресивна година када је раст у питању, након деценије растуће популарности стриминга на музичкој сцени", каже Мич Глејзер, извршни директор РИАА асоцијације. "Настављајући тај низ, приходи од претплате стриминг сервиса сада представљају две трећине удијела тржишта, достижући рекордну бројку од 13,3 милијарде долара".

У међувремену, преузимање музике наставља да губи на популарности. Током прошле године, овај вид конзумирања музике је остварио приходе од 495 милиона долара, што је пад од 20 одсто, односно од 84 одсто у односу на врхунац који се десио 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана