Промјена правила на Пјесми Евровизије – уводи се онлајн гласање, новине и у полуфиналима

ГС
Foto: Агенције

Европска радиодифузна унија (ЕБУ), која организује такмичење, саопштила је да ће се нова правила примјењивати од сљедећег такмичења које ће бити организовано у мају 2023. у Ливерпулу.

Главна промјена односи се на полуфиналне вечери. Наиме, од сљедеће године, десет најбољих пјесама биће изабрано искључиво на основу гласова публике, умјесто досадашњег комбинованог гласања гледалаца и стручног жирија које је уведено 2009. године.

Осим тога, први пут у историји такмичења, биће омогућено онлајн гласање за гледаоце у земљама које не учествују на „Пјесми Евровизије“.

Њихови гласови ће бити сабрани и биће представљени као гласови једне земље и у полуфиналима и у финалу. Гледаоци у земљама које не учествују моћи ће да гласају путем онлајн платформе користећи своју платну картицу, а из ЕБУ-а наводе да је ријеч о безбједној платформи.

За гледаоце у земљама које учествују на такмичењу ништа се не мијења – гласање се обавља слањем СМС-а на одређени број.

Чланови стручних жирија из свих земаља учесница оцјењиваће пјесме у финалу „Пјесме Евровизије“.

„Евросонг“ сљедеће године биће одржан у Великој Британији која је преузела организацију такмичења умјесто овогодишњег побједника Украјине због безбједносне ситуације у тој земљи, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана