Посљедње ријечи Боба Марлија као поука за живот VIDEO

Г.С.
Посљедње ријечи Боба Марлија као поука за живот VIDEO

Четрдесет година од смрти тада 36-годишњег Боба Марлија и даље живи легенда о краљу регеа, звијезди из државе трећег свијета која је, као ниједна дотад, утицала на нове жанрове у музици.

“Свијетло које сјаји двоструко јаче и два пута дуже”, рекла је о Марлију Џуди Моват, једна од три оснивачице групе “Ај триз” (I-Threes), која је пратила реге звијезду, а у којој је пјевала и његова супруга Рита.

“У много аспеката Боб Марли је био наша најсвијетлија звијезда. Направио је толико многу у тако мало времена”, рекла је за агенцију “Франс пес”.

Џуди Моват, која је имала и соло каријеру, присјећа се 11. маја 1981. године.

“Био је неколико дана хоспитализован у Мајамију кад сам примила позив о смрти Роберта Несте Марлија од компликација насталих услијед злоћудног тумора на ножном палцу који због своје растафаријанске вјере није хтио да лечи. Био је то крај свих тих година сарадње”, присјећа се Џуди Моват, која се групи придружила 1974. године, а и даље живи на Јамајци.

“Одједном ме је ударило: Боб је отишао заувијек.”

“Новац не може да купи живот”, рекао је славни музичар свом сину Зигију прије смрти. Од изласка Марлијевог албума “Catch a Fire”, који му је донио славу, до његове смрти прошло је само седам година.

Умро је осам мјесеци након свог посљедњег концерта у Питсбургу.

На четрдесетогодишњицу Марлијевог одласка први пут су поново у смрти уједињена сва три оснивача легендарних “Вејлерса” (Wailersa), уз Марлија, то су Питер Тош и Бани Вејлер, који је преминуо у марту у 73. години, нагласила је Максин Стоу, Вејлерова дугогодишња менаџерка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана