Пољска одбила да ухапси Романа Поланског

Глас Српске
Пољска одбила да ухапси Романа Поланског

Варшава - Пољска је одбила захтјев САД да ухапси америчког режисера Романа Поланског због силовања дјевојчице у САД, јер је то дјело у Пољској застарило.

Тужилаштво у Кракову пустило је данас Поланског послије сласлушања, уз обавезу да дође ако буде потребно. 

"Након саслушања тужилац је констатирао да није неопходно да га ухапси да сачека евентуални захтјев за изручење у САД - саопштио је портпарол Главног тужилаштва Пољске Матеуш Мартињук. 

САД не одустају од кривичног гоњења славног режисера због силовања 13-годишње дјевојчице прије 36 година у Холивуду. 

Полански је побјегао од суђења и живи у Француској, а са жртвом се нагодио да повуче тужбу. 

На изнуђени секс режисера с девојчицом, амерички и пољски закони гледају као на злочин педофилног силовања који се гони по службеној дужности. Али у Пољској је још 2010. године објављено правно тумачење да је режисер у домовини сигуран од изручења, зато што је његово кривично дјело већ застарјело по пољском пропису. 

Тако Пољска неће да га изручи, мада по том тумачењу САД имају право да траже његово хапшење док се не оконча процедура изручења и док оно буде одбијено. 

Портпарол Мартињук изјавио је да је данас допуњен амерички захтјев који првобитно није испуњавао све формалне захтјеве. 

Полански је након хапшења на филмском фестивалу у Швицарској у Пољску дошао 2011. године, али инкогнито, и уз гаранције да је злочин за који му САД суде, у Пољској застарио. 

У Варшаву је дошао сада први пут јавно, на отварање Музеја пољских Јевреја у уторак, а потврду да га постојбина неће изручити САД, добио је и раније, када је најавио да би свој нови филм снимао у Кракову, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана