Пола вијека од првог албума Стонса

Танјуг
Пола вијека од првог албума Стонса

Прије 50 година, тачније 16. априла 1964, дискографска кућа „Decca" издала је у Великој Британији први албум сада већ култног „котрљајућег камења". Свjетлост дана тада је угледао албум „The Rolling Stones".

Одмах по објављивању албум „The Rolling Stones" је постигао изузетан успjех и постао један од најпродаванијих албума те године у Великој Британији, а на британској топ листи се налазио 12 недjеља на броју један.

У САД је албум издат нешто касније исте године, са мало измjењеном листом пjесама, под именом England's Newest Hit Makerts " начинивши од бенда Rolling Stones звијезде с обе стране Атлантика.

На албуму се већином налазе обраде пjесама разних извођача (Бо Дидлија, Чака Берија, Вилија Диксона) и само једна пjесма тандема Џегер/Ричардс - Tell Me (You're Coming Back)"

Легендарни бенд формиран је двије године раније, а његови чланови били су Мик Џегер, Кит Ричардс, Брајан Џонс, Бил Вајман, Чарли Вотс и Иан Стјуарт, који ће бити избачен из групе 1963.

Иако су се знали још од основне школе, Џегер и Ричардс су се зближили тек 1960, након случајног сусрета на перону железничке станице. Обојица су имали 17 година.

У писму тетки 1962, Ричардс овако описују тај догађај:

"Знаш да је Чак Бери мој идол. Мислио сам да сам једини његов фан километрима наоколо. Али, прије неки дан на станици у Дартфорду, држао сам једну Чакову плочу када ми је пришао неки момак ког сам познавао још из основне школе. Има све плоче Чака Берија! (...) Момак се зове Мик Џегер и најбољи је R&B пјевач на овој страни Атлантика. Свира гитару (електричну) као Чак, а нашли смо и басисту, бубњара и још једног типа који свира ритам гитару. Вjежбамо увече, два три пута недjељно. Добро прашимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана