Појавила се касета Битлса са концерта из 1963.

ГС
Појавила се касета Битлса са концерта из 1963.

Прошлонедјељно откриће снимка са једног од раних концерата британског бенда “Битлс” из 1963. године у приватној школи Бакингемшир изазвало је одушевљене код музичких експерата и фанова.

Сада ће касета Битлса стара 60 година бити обновљена и доступна за слушање, према Самири Ахмед новинарки Би-Би-Сија (BBC) која је открила причу.

Некадашњи ђак који је снимио траку, Џон Блумфилд, нада се да ће уз помоћ модерне технологије бити могуће поправити квалитет звука.

- У току су разговори о томе како да се касета очисти и да буде дио националне културне институције. Џон сматра да не би требало да заврши у приватном власништву неког појединца - рекла је Ахмед за лондонски “Обсервер”.

Блумфилд је са 15 година био стејџ менаџер на концерту у школској хали у селу Стоув 4. априла прије 60 година, када је поставио микрофон испред бине, али пошто је квалитет снимка био лош, одложио је касету у архиву и држао до сада, док је, у међувремену, популарност ливерпулског бенда расла.

Најупечатљивија међу открићима на снимку, која је први пут откривена у цјелости, је листа пјесама. Детаљи попут ових бацају ново свјетло на музички напредак бенда у тренутку када су били на врхунцу славе. На листи пјесама нашле су се неке америчке ритам и блуз пјесме, које су у то вријеме млади чланови бенда увјежбавали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана