Поени намијењени Молдавији додијељени Украјини

Срна
Foto: Танјуг

БУКУРЕШТ- Европска радиодифузна унија /ЕРУ/ другачије је распоредила поене које су румунски чланови жирија додијелили учесницима "Евровизије", па је тако Украјина, умјесто Молдавије, добила максималан број поена од Румуније, саопштио је румунски јавни медијски сервис ТВР.

ЕРУ је саопштила да је из такмичења искључила жири шест земаља пред саопштавање резултата гласања, позивајући се на "неправилну шему за гласање", али није навела о којим државама је ријеч.

Када је било вријеме да се саопшти резултат гласања румунских чланова жирија, представник Румуније Еда Маркус није се појавила у телевизијском преносу.

"Били смо изненађени када смо открили да се гласање румунског жирија није урачунало у коначан резултат. Организатори су другачије подијелили бодове учесницима финала у име наше земље. Наглашавамо да је румунски жири одлучио да максималан број поена додијели представницима Молдавије", истиче се у саопштењу румунске телевизије.

У саопштењу је наглашено да ни жири нити представници ТВР након другог полуфинала нису обавијештени о сумњама у вези са гласањем из Румуније, што наговјештава да су правила промијењена током такмичења, а да учесници нису унапријед обавијештени, пренио је "Спутњик".

Молдавија је усљед измјена у гласању остала без поена из Румуније. ТВР је затражио од организатора "Евровизије" да појасни разлоге зашто су резултати гласања у Румунији промијењени на "нетранспарентан начин".

На овогодишњој "Евровизији" у Торину у суботу, 14. маја, побиједила је украјинска група "Калуш оркестра". Украјина је након гласања жирија и јавности освојила 631 поен, док је представник Велике Британије Сем Рајдер освојио друго мјесто са 466 бодова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана