Почиње потрага за најбржима у слагању Рубикове коцке

Г.С.
Почиње потрага за најбржима у слагању Рубикове коцке

Ред Бул Рубикова Коцка Свјетско првенство у потрази је за најбољим аматерима и професионалцима у слагању Рубикове коцке на свијету. Треће издање овог такмичења биће уједно и прво у којем ће квалификације бити у потпуности онлине.

Онлине квалификације почињу 15. аугуста и наставиће се до октобра након чега ће се одржати завршница Свјетског првенства, која је на распореду 7. новембра ове године. Ред Булл Рубик'с Цубе такмичње настоји да пружи више могућности и видљивости заједници слагача коцке. Циљ такмичења је да заговара слагање Рубикове коцке или спеедцубинг као професионални спорт, те да омогући играчима да се такмиче у новим форматима.

Како би наступили у квалификацијама, играчи ће требати дигиталну коцку и скинути једну од двије мобилне апликације: Рубик'с Цоннецтед Апп или ГоЦубе Дигитал Апп. Паметна дигитална коцка је и даље физички објекат, али има могућност да се споји на телефон или таблет. Након спајања са апликацијом, могуће је пратити покрете у стварном времену на дисплеју. Такође мјери и вријеме слагања коцке.

Упоредо са онлине опцијом, у Индији и Русији ће се одржати локалне државне квалификације. Побјединици глобалних и локалних квалификација ће се придружити шампионима из 2019. године, којима је додијељена директна позивница, на завршници у новембру.

Такмичење, које се одржава у сарадњи са компанијом Рубик'с Бранд, подијељено је у три дисциплине у мушкој и женској конкуренцији: брзо слагање, најбрже слагање једном руком и један-на-један окршај слагања идентичног размјештаја (ре-сцрамбле).

У Свјетском финалу 2019. године, које је одржано у Москви, американац Маx Парк је осигурао побједе у дисциплини 3x3 и најбрже слагање једном руком, док је Јулиетте Себастиан из Француске дошла до титуле најбрже слагачице у женској конкуренцији, а Рицкy Wеилер из Њемачке је понио наслов у дисциплини ре-сцрамбле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана