Почиње Exit фестивал, АБС апелује на младе да не возе под дејством алкохола и дроге

Танјуг
Почиње Exit фестивал, АБС апелује на младе да не возе под дејством алкохола и дроге

БЕОГРАД - Данас почиње Exit фестивал и очекује се појачан интензитет саобраћаја на путевима у нашој земљи, а из Агенције за Безбједност саобраћаја упозоравају на млада лица да вожња под дејством алкохола и наркотика може негативно утицати на возачке способности.

Од почетка године смртно је страдало 220 лица у саобраћају на путевима Републике Србије. 

“Почетак ''ЕЏИТ'' фестивала је обрадовало већину младих, како из Србије тако и из Европе и света, који ће се ових дана упутити ка Петроварадинској тврђави. Оно што нас асоцира на такве врсте манифестација поред музике, великог броја извођача и добре забаве јесте конзумација алкохола”, рекао је Мирко Коковић, помоћник директора Агенција за безбедност саобраћаја Србије.  

Од почетка године смртно је страдало 220 лица у саобраћају на путевима Републике Србије, а тек улазимо у период године када се очекује повећан обим динамичког саобраћаја, самим тим и број конфликата у саобраћају.

“Од укупног броја погинулих, 47 су млада лица, особе од 15 до 30 година старости. Посматрајући исти период прошле године, од почетка године је преко 30 посто младих лица више страдало 2024. године”, рекао је Коковић. 

“Због свега поменутог, посматрајући из угла безбедности саобраћаја, наша обавеза је да апелујемо на млада лица колико вожња под дејством алкохола и наркотика може негативно утицати на наше возачке способности”, рекао је Коковић. 

“Поред апела да не конзумирамо алкохол када смо у својству возача, такође је веома битно да водимо рачуна са ким седамо у аутомобил, односно да никада не дозволимо да нас превози возач под дејством алкохола. Данас имамо доста алтернатива попут аутобуса, такси превоза, ‘’сафетy дривер-а’’ или једноставно можемо замолити познаника да дође по нас и безбедно се вратимо кући”, рекао је Коковић. 

С обзиром на то да фестивал посјећује велики број младих лица, Агенција за безбједност саобраћаја ће и ове године искористити прилику да приђе тим младим људима и превентивним активностима промени свијест о саобраћају и ризицима које он носи. 

Генерално, посебно је тешко утицати на промјену свјести код младих лица када причамо о саобраћају. Млади возачи немају довољно искуства, склони су доказивању, а нарочито под дејством алкохола склони су насилничкој вожњи”, рекао је Коковић. 

“Применом ''пијаних наочара'' и симулатора вожње, сви посетиоци ће моћи да испробају и увере се колико алкохол и психоактивне супстанце умањују возачку способност, односно продужавају време реаговања, смањују концентрацију, координацију, прецизност покрета, изазивају поспаност и утичу на промену свести и правилно доношење одлука”, рекао је Коковић. 

Возач који у организму нема присуства алкохола има вријеме реаговања од једне секунде, док када је у стању умјерене и тешке алкохолисаности његово вријеме реаговања од једне секунде се значајно повећава за 3 или више пута, указао је он. 

“Трезан возач при брзини од 50 км/х и реаговањем од једне секунде пређе пут дужине око 14 метара, док код возача под дејством алкохола приликом реаговања овај пут износи око 42 метра. Прецизније, док трезан возач заустави своје возило испред препреке, возач под дејством алкохола тек започиње да реагује на уочену препреку”, рекао је Коковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана