Побједници Евросонга тражили да организатори фестивала у Црној Гори забране наступ руског DJ

Г.С.
Побједници Евросонга тражили да организатори фестивала у Црној Гори забране наступ руског DJ

Организатори фестивала Sea Dance у Будви у Црној Гори обавијестили су јавност да су чланови Kalush Orchestre, односно побједници овогодишњег Евросонга, од њих тражили да откажу наступ руске DJ-ице Nine Kraviz.

Kalush Orchestra требају наступити на Sea Dance исту ноћ када и Kraviz, односно 28. аугуста. Они су такођер позвали своје фанове на подрже њихово "чишћење сцене", односно апел да се споменутој музичарки забрани наступање.

Оранизатори Sea Danceа су им одговорили на овај захтјев. Текст њиховог саопштења, који су објавили на званичној страници, преносимо у цијелости:

Мисија Sea Dance фестивала, као и свих EXIT догађаја, одувијек је била промоција мира, јединства, љубави, мултикултуралности и сарадње. Због немиле прошлости коју нажалост дијеле југословенски народи, врло добро знамо шта све са собом носе ратови и да у њима увијек највише испаштају недужни људи. Sea Dance фестивал суосјећа са свим жртвама рата и осуђује руску инвазију и патњу која се дешава у Украјини, као и било гдје у свијету, али отказивање наступа било којег извођача искључиво на основу његове националности, расе или вјере супротно је вриједностима коју заговара Sea Dance. Подсјетимо, Kalush Orchestra су на званичном Инстаграм профилу позвали фанове да подрже "чишћење сцене", а од Sea Dance фестивала очекују отказивање наступа извођача из Русије, јасно алудирајући на једну од највећих звијезда електронске музике Нину Kraviz.

Поводом оглашавања Kalush Orchestra на њиховом Инстаграм профилу, којим захтијевају отказивање наступа руске звијезде електронске музике Нине Kraviz на овогодишњем Sea Dance фестивалу, обавјештавамо црногорску и међународну јавност да EXIT и Sea Dance осуђују руску агресију у Украјни, као и сваку примјену оружане силе и ратних дешавања било гдје у свијету. Сматрамо да је сваки напад на животе недужних људи у трећој деценији 21. вијека нешто што опструира напредак цијелог човјечанства и да војној агресији није мјесто у модерном цивилизованом друштву.

Није било тако давно када је наш народ пролазио кроз бомбардовање од стране других земаља и много је нас који се добро сјећамо патње и неправде коју су проживљавали људи са наших простора. Због ових ужасних искустава, сувишно је говорити да је природна реакција сваког човјека најискреније саосјећање са члановима Kalush оркестра и са свим жртвама рата у Украјини, као и у другим крајевима свијета који нажалост дијеле исту судбину.

Са друге стране, сматрамо да је дискриминација било којег човјека и умјетника на националној основи у потпуности неприхватљива и да отказивање наступа извођача само због тога што долази из одређене земље није прави пут којим треба ићи, како за EXIT и Sea Dance, тако и за остатак глобалне заједнице.

Nina Kraviz је дугогодишња пријатељица EXIT-а и познато нам је да њен став није на страни рата и патње, већ на страни мира и заједништва. То и јесте један од разлога због којих сарађујемо свих ових година и због којег сматрамо да је руској звијезди мјесто на бини Sea Dance фестивала.

За нас представља задовољство угостити украјински Kalush Orchestra на Sea Danceу, о чему свједочи чињеница да је њихов наступ био један од првих најављених на овогодишњем фестивалу. Зато је изузетно разочаравајуће што се побједник Еуровизије одлучио на овакав корак, чија су посљедица за само један дан биле десетине порука мржње и нетолеранције које су упућене ка нашем фестивалу.

Сматрамо да су наступи Kalush Orchestra и Нине Kraviz на Sea Dance фестивалу шанса да се заједнички пошаље снажна порука мира. То је једина порука коју желимо да пошаљемо цијелом свијету, јер управо музика има снагу и моћ да уједини и "мобилише" више људи него рат и оружана сила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана