Организатори Греми награда укидају контроверзне тајне одборе за гласање

Г.С.
Организатори Греми награда укидају контроверзне тајне одборе за гласање

Академија за дискографску умјетност и науке објавила је данас да је направила значајне промјене у процесу додјеле Греми награда, укључујући елиминацију готово свих контроверзних тајних гласачких одбора након оптужби за лажирање резултата, фаворизовање и расизам.

Номиноване за главне категорије Греми награда наредне године одабрат ће опће бирачко тијело Академије, од којих ће 90 одсто проћи поступак преквалификације до краја 2021. године “како би се осигурало да гласачко тијело активно учествује у стварању музике”.

Одбори за именовање уведени су 1989. године, а након бројних критика Академија је уложила значајан напор у модернизацији и образовању свог бирачког тијела.

Музичке звијезде попут Зајна Малика и Хелсеј тврдиле су да је досадашњи поступак одабира добитника био неправедан и да му је недостајало транспарентности.

Такођер умјетници различитих раса дуго су критизирали организаторе због недостатка разноликости међу добитницима.

Раније ове године, канадски пјевач Викенд оптужио је организаторе Гремија за корупцију након што није номинован за овогодишњу додјелу, упркос хит синглу који је провео рекордних 52 седмице на америчкој листи Топ 10 наслушанијих пјесама.

Све ове притужве су проузроковале одлуку организатора да промијене цјелокупан систем те да се смањи број категорија у којима главну одлуку доносе одбори.

Харви Масон, привремени предсједник Академије, рекао је да је ово била “година без преседана, трансформацијских промјена” за организацију.

“Ово је нова Академија, она која покреће акцију и која је удвостручила посвећеност задовољавању потреба музичке заједнице,” рекао је Масон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана