Одржана промоција албума "Старо гвожђе" Бате Костића

Tanjug
Foto: Wood rs

БЕОГРАД - Промоција домаћег музичког албума "Старо гвожђе" састава "Бата Костић Цомпани" одржана је данас у продавници "Југотон" у Београду пред великим бројем рок музичара.

Аутор пројекта је истакнути гитариста, музички рок умјетник Миодраг Бата Костић, најпознатији у саставу "YУ Група", али и као члан бендова "Опус", "Теруси", "Рок Мисија", “Рок Старс”.

Новије издање „Старо гвожђе“ у издању дискографске куће "Југотон / Кроатиа Рекордс" објављено је још 2020. године, али није имало промоцију услед дуге пандемије корона вируса.

Соло албум донос 11 нових песама које подсјећају на златно доба музике са наших простора, као стара школа рокенрола.

Пјесме са албума носе називе - “”Аргентина”, “Играш игрице”, “Иди”, “Не морам да те имам”, “Буди ту”, “Одавно и заувек”, “Са тобом сам онај најбољи”, “Пусти ме да будем твој”, “Твоја песма”, “Полети, птицо” и насловна нумера - “Старо гвожђе”.

"Пуне две године сам снимао овај албум у свом кућном студију. Колеге музичари знају како то већ изгледа када се музика ствара у свом дому. Пандемија је онда све зауставила, не само код нас, цео свет је био замрзнут. Тако да је наш албум изашао у веома неповољно време и зато тек сада имамо званичну промоцију", објаснио је музичар Миодраг Бата Костић, који потписује свих 11 композиција на новом материјалу.

Квартет музичара који је снимао албум је сљедећи: Ненад Божић (бас гитара и главни вокал), Никола Мирковић (гитара и вокал), Исидор Герић (бубњеви) и наравно фронтмен, алфа и омега - Миодраг Бата Костић (гитара и вокал).

Гостујући музичари су - Александар Саша Локнер (клавијатуре), Мирослав Цветковић (бас гитара и пратећи вокали), Нина Ћорић (пратећи вокали).

Бата Костић је изјавио да је имао веома тешку и мучну породичну трагедију, те да је једва смогао снаге да настави даље и да се овим путем врати музици.

"Радујем се новом сусрету са публиком", истакао је Костић који је гостовао бенду "Бајага и инструктори" на њиховом распродатом концерту на Стадиону Ташмајдан лета 2021. године.

Управо члан "Инструктора" Мирослав Цветковић Цвеле је био продуцент Батиног новог албума "Старо гвожђе", као и учесник у самом снимању.

"Увек када видим да неко од колега има материјал који заслужује да буде објављен, наравно осјећам потребу да помогнем колико год могу. Пут ме је довео до директора куће "Кроатиа Рекордс" Желимира Бабогредца. Чим сам му рекао за пројекат, он се обрадовао и одмах пристао. Брзо смо ушли у реализацију албума", открио је Цветковић сам почетак развојног пута овог дискографског дјела и оценио да је ријеч о изузетно прецизном албуму који показује и доказује виртуозност аутора - гитаристе јер он тачно зна како да сними пјесму.

Цветковић се осврнуо на гостовање састава “Бата Костић Компани” на Бајагином концерту на Ташмајдану гдје су, по његовом мишљењу, уживо звучали и боље него на албуму.

“Има једна занимљива анегдота. Једном сам био код Бате да чујем нови материјал који је спремао и онда сам схватио да је он снимио четири песме на педале за гитару. То подразумева да сваки музички запис мора да се одсвира и сними до краја без грешке из једног покушаја, да би се снимио следећи. Бата је то успео лако да оствари, а мислим да никада нико то није урадио код нас. Схватио сам да је он уметник који заиста влада својим инструментом као ретко ко, а албум сам тада увидео да је одличан, све одсвиране гитаре су аранжиране”, подвукао је Цветковић, и пожелео да “Бата Костић Компани” уживо даље покажу шта знају.

Рок музичар Никола Чутурило Чутура је написао текст насловне пјесме албума “Старо гвожђе” и изјавио је да је много срећан због Батиног новог повратка на српску дискографску сцену чиме се активирао новим пројектом.

“Док је музичар жив, требало би да свира. Многи су тако одустајали од музике, али им није било добро, тако да су се онда и вратили”, изјавио је Чутурило.

“Веома сам радостан због новог Батиног издања које представља неку врсту асоцијације на једно лепше време када нам је рок музика била врста неформалне религије, толико смо је упијали и слушали. Мислим да је права благодет код нас музичара та да нас време не ставља у неке лимите. Докле год је човек пристојног здравља, нема разлога да не буде у музици. Веома волим Бату и поштујем га као човека и пријатеља”, истакао је текстописац сарадник на новом албуму.

Чутурило је дефинисао Бату Костића као једног од хероја своје младости, а онда се запитао - шта то чини једног музичара, гитаристу - значајним.

"Техника, преданост и академско образовање које Бата има, свакако су драгоцени. Међутим, оно што издваја појединце то је тренутак када човек почне да заправо свира себе. Тиме уписује себе као скроз посебног и нема дупликата, а још је Бата бескрајно талентован. Из тог разлога имамо једног Бату Костића, једног Радослава Михајловића Точка, Ведрана Божића. То је нешто што не може да се научи, већ што човек има у себи и само је питање рада и среће да се то све охрабри и изађе", нагласио је Чутура и пожелео екипи из бенда пуно среће у даљем раду и подухватима, надајући се да ће снимити још албума и имати пуно свирки.

Некада активан музичар, данас радио водитељ - новинар, велики музички колекционар Владимир Јанковић - Влада Џет оценио је да Бата Костић спада у групу музичара које апсолутно сви знају када му се спомене име и надимак.

Влада Џет је истакао да Костића сви највише везују за “YУ Групу”, и то са правом, јер је он учинио овај састав славним (прикључио се бенду на скоро самом почетку 1971. године), што није никада истицао, природа му је таква, ненаметљива.

"Нова плоча је права слика шта представља Бата данас. Видео сам га одавно на делу како свира када смо се упознали, увек је имао мере и укуса. Многи гитаристи су добри, али немају мере. Код Бате нема претеривања, а данас их многи албуми на жалост имају. “Старо гвожђе” је прави пример како се прави један укусан албум”, закључио је Влада Џет.

На промоцији су били многи музичари да подрже свог колегу, као Дејан Цукић, Зденко Колар, Игор Блажевић - Прљави инспектор Блажа, групе “Неверне бебе”, “Генерација 5”, и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана