Одгођен карневал у Рију

Срна
Одгођен карневал у Рију

РИО ДЕ ЖАНЕИРО - Познати карневал у Рио де Жанеиру одгођен је на неодређено вријеме због пандемије вируса корона, саопштили су званичници у вријеме када се Бразил и даље бори против опасне болести.

Највећи свјетски карневал био би ноћна мора са епидемиолошког становишта у вријеме пандемије, пошто током масовних парада густо стиснути људи данима плешу на улицама док се свуда по граду одржавају мање забаве.

Овај догађај привлачи милионе туриста из читавог Бразила и свијета у овај град.

Елитне школе самбе, које се припремају преко читаве године за параде, саопштиле су у јулу да би било тешко организовати карневал у фебруару 2021. године ако крајем септембра и даље буде постојала неизвјесност када је ријеч о вакцини против вируса.

Предсједник групе која организује параде Хорхе Кастанеира саопштио је послије новог састанка да догађај мора бити одгођен.

"Једноставно не можемо то урадити у фебруару. Школе самбе немају времена или новца, као ни организационих ресурса да се припреме. Ово није отказивање, него одгађање. Разматрамо алтернативно рјешење, нешто што можемо да урадимо када буде безбједно да дамо допринос граду", рекао је Кастанеира.

Он је додао да није одређен нови датум.

Ово је први пут у претходних више од 100 година да је карневал у Рију одгођен.
Посљедњи пут то се десило 1912. године, послије смрти дугогодишњег министра спољних послова Хосеа Марије да Силве Параноса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана