Новинска звијезда Квебека прознао да је лагао од снајпера и Сарајева, до Либије и Гадафија

Агенције
Новинска звијезда Квебека прознао да је лагао од снајпера и Сарајева, до Либије и Гадафија

Франсоа Бјужинго био је права звијезда Квебека, наизглед неустрашиви страни дописник који се увијек јављао с правог мјеста у право вријеме.

Био је очевидац убистава која су се догодила непосредно послије пада Гадафијевог режима. Бјежао је од кише метака припадника милитантне групе а-Шабаб у Могадишу 2011. Годину дана раније путовао је у Мауританију како би преговарао о пуштању новинара ког је као таоца држала ал-Каида. Већ у 19. години живота је био на првим ратним линијама у Сарајеву и проводио вријеме са снајперистом који је пио ракију и свирао гитару.

Међутим, цио свијет овог познатог новинара се срушио – испоставило се да је велики дио својих прича измислио.

Телевизијска мрежа Journal de Montreal и радио 98,5 ФМ који су редовно објављивали Бјужингове радове и позивали га као релевантног саговорника, објавили су да је суспендован и да је унутрашња истрага у току.

Томе је претходио чланак у листу La Presse који преиспитује његов досадашњи рад.

Водитељ Бено Дутризак рекао је да су открића о Бјужингу шокирале све запослене у радио станици. "Бијесан сам што ме је пријатељ лагао", рекао је он.

Бјужинго (41) објавио је поруку на Фејсбуку: "Шокиран сам овим нападом и жао ми је што су моји садашњи послодавци увучени у све то. Посљедње двије године ме редовно пратите на радију, телевизији, у новинама и на дигиталним платформама и добро знате да су информације које с вама дијелим поуздане".

Осим репортера Радио Канада, медији из Квебека имају врло мало дописника из свијета, а Бјужинго је брзо изградио репутацију добро информисаног човјека који се налази на најактуелнијим локацијама широм свијета.

Бјужинго који потиче из Конга преселио се у Монтреал 1997. и радио је за Радио канада и Радио Квебек, прије него што је прешао на садашње позиције.

Новинарка La Presse Изабел Хеши каже да је фебруарска колумна објављена у Journal de Montreal подстакла истрагу.

На крају колумне Бјужинго се присjећа сусрета са Саифом ал-Исламом Гадафијем, сином либијског диктатора, "прије неколико мјесеци" у либијском затвору.

"Видјећете. Свима њима ће мој отац ускоро недостајати", цитирао је Гадафијевог сина.

Пошто је извјештавала из Либије и безуспјешно покушавала да интервјуише Саифа, Хеши је знала колико је тешко доћи до такве изјаве. Изненадила се што је Бјужинго такав разговор споменуо тек на крају једне обичне колумне.

Међутим, Бјужинго је за La Presse рекао да је у колумни погрешио и да интервју није направио прије неколико мјесеци, него 2012. Челници затвора у Либији су међутим негирали да је те године Гадафијев син давао било какве изјаве.

Упитан зашто је чекао три године да напише нешто о том састанку, Бјужинго је рекао да је то био врло тежак интервју и да је Гадафи говорио "искасапљени" енглески.

Међутим, млађи Гадафи је студирао економију у Лондону и одлично је говорио енглески језик. Због тих недослиједности, преиспитане су и друге сумњиве приче познатог извјештача:

* Бјужинго је 2014. писао о томе како је присуствовао погубљењу једног од најгорих мучитеља Гадафијевог режима, који је прије смрти повикао: "Мрзим злог човјека у ког ме Творац претворио". Бјужинго је признао за La Presse да није био у Мисрати гдје је тај човек погубљен. "Мора да сам то негдје прочитао", изјавио је он.

* Бјужинго је за La Presse рекао да је 2010. отишао у Мауританију, како би преговарао о пуштању талаца као члан невладине организације "Репортери без граница". Описао је како су му претили представници ал-Каиде, док су им над главама летjели авиони. Четири прошла и садашња директора "Репортера без граница" рекла су да Бјужинго никад није ишао на такве преговоре.

* Прошлог октобра Бјужинго је изјавио у једној тв емисији да је тренутак "који му је промjенио живот" доживиео током рата у Босни 1993. када је провео неко вријеме са српским снајперистом, иначе "изузетним уметником" на гитари. Упитан о том догађају, Бјужинго је испричао да је заправо ријеч о 1995. када је посјетио Сарајево са двојицом француских новинара. La Presse је контактирао те новинаре, али они тврде да Бјужинго није ишао с њима.

* Бјужинго се 4. августа 2011. појавио у Дјутризаковој радио емисији и описао хаотичну сцену у Могадишу, а испоставило се да је Сомалију напустио дан раније. "Могуће је да сам се мало хвалисао пред Беноом", рекао је он.

Адвокат је пренио Бјужингову поруку да се привремено "повлачи са јавне сцене" и припрема се да одговори на оптужбе. "Желим да браним свој интегритет и докажем свој професионализам", рекао је он.

Дјутризак каже да му је Бјужинго у четири ока рекао да није лагао за те приче.

"Да ли је Франсоа лагао јер је компулсивни лажов? Ако је то истина, потребна му је помоћ, али он не може имати простор у нашој емисији", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана