Ништа од Exitа, Beerfestа и осталих фестивала? “Одбијамо да се манифестације називају леглом заразе”

Г.С.
Ништа од Exitа, Beerfestа и осталих фестивала? “Одбијамо да се манифестације називају леглом заразе”

Водеће српске манифестације међу којима су EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest и друге, обратили су се јавности у новом, заједничком писму, у којем поручују да је због погоршања епидемиолошке ситуације извесно да се домаћи фестивали неће десити у августу у планираном формату.

“Подсећамо јавност да су српске манифестације заказане за август ове године на препоруку надлежних органа, након што се епидемиолошка ситуација у мају месецу драстично поправила. Имајући у виду тренутно погоршање здравствене ситуације, оно што је већ сада сигурно, уобичајених фестивалских издања са више десетина хиљада људи ове године неће бити. Као алтернативу потпуном отказивању, разматрамо опцију у којој би се фестивали симболично десили са неколико стотина, или ако здравствена ситуација дозволи, неколико хиљада људи, колико је током лета дозвољено широм Европе”, наводи се у саопштењу.

Они су искористили ову прилику да искажу протест против стигматизације манифестација као најопаснијег сегмента нашег друштва. Догађаји на отвореном, са смањеним капацитетом и до 99 одсто у односу на уобичајен број посjетилаца и са применом свих здравствених мjера, сматрају далеко безбjеднијим него свакодневна циркулација више милиона људи у тржним центрима, теретанама, ресторанима, ноћним клубовима, јавном превозу и другим затвореним објектима, те стога одбијају да буду проглашавани за легло заразе у години у којој се манифестације нису ни одржале.

У саопштењу наглашавају да су туристичка и манифестациона привреда најтеже погођене пандемијом коронавируса и пријети им потпуно гашење. Пад туристичке привреде у Србији од почетка године је чак 87 одсто, што ће довести до снажног негативног утицаја по цијелокупну српску економију.

Манифестације, које представљају важан сегмент српског туризма, потпуним заустављањем доживјеле су и максималан пад од 100 одсто, уз претњу потпуног гашења ових важних привредних грана и катастрофалних посљедица по десетине хиљада људи који живе од њих, наводи се у саопштењу.

“Управо из ових разлога готово све европске државе донеле су обимне пакете мера подршке манифестационим привредама у тим земљама. Британска влада је управо објавила пакет помоћи тамошњој музичкој индустрији од 1.57 милијарди фунти, Немачка је још на почетку кризе за културни и креативни сектор издвојила чак 50 милијарди евра, најтеже погођена Италија је за музичку и филмску индустрију определила 130 милиона евра, док сличних примера имамо данас у већини европских земаља”, пише у саопштењу.

“Имајући све наведено у виду, апелујемо на државу и друштво у целини да не дозволи потпуно гашење српских манифестација, са којима се Србија са правом поноси у целом свету”, нагласили су потписници саопштења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана