Нено Белан пред концерт у Београду најавио нови албум

Танјуг
Нено Белан пред концерт у Београду најавио нови албум

БЕОГРАД - Један од најцењенијих кантаутора са простора бивше Југославије Нено Белан са својим бендом Фиуменс одржаће концерт вечерас у боградској Ботаничкој башти, а за Тањуг открива да је ће ускоро издати нови албум.

Нено Белан је деценијама изнова одушевљава публику пјесмама које су специфична мјешавина медитеранске шансоне, медитеранског попа, рокабилија, фанки и реге звука.

Белан за Тањуг најављује нови албум који ће ускоро бити доступан поштоваоцима његове музике.

“Сви се сјећају легендарног албума групе аволи који се звао ''Баладе'' и био доступан публици крајем осамдесетих година прошлог вијека. У плану је издавање нове компилације која би садржала све баладе које сам написао од почетка деведестих година прошлог вијека па све до данас. Тај албум би могао да буде доступан публици већ на јесен” каже Белан.

Додаје да ће се на том албуму наћи и пјесма “Звијезде” којом је прије двије недјеље побједио на Сплитском фестивалу.

Према његовим ријечима, након тога у плану је и издавање албума под насловом “Дуети”

“Имам доста остварених дуета у каријери и био би ред да их на једном мјесту саберем”, напомиње Белан

Како каже концепт класичног издавања албума је напустио прије скоро 20 година.

“Од када је кренуо развој интернета и промјенио се начин конзумирања музике, схватио сам да ЦД формат умире и сва се музика пласира на стриминг мреже. Затворио се пуни круг јер су у моди синглови као у доба Елвиса Прислија, а албуми много мање. Тако сам и ја снимао синглове а албуми које сам у међувремену издавао представљају компилације тих синглова”, јаже хрватски музичар.

Процес настајања пјесама у којима спаја многе жанрове Белан образлаже стваралачким импулсом.

“Талентован сам човјек и погодим неки тренутак са гитаром у рукама... Тада нешто крене. Најважнија је та основна идеја... Да пјесма добро звучи на гитари, а послије је у студију дорадим продукцијски и аранжмански”, каже Белан.

За њега, како истиче, није опција живот без мора у близини.

“Тешко ми је да живим без мора. Можда неколико мјесеци у току године проведем у Загребу, али што се у мојој интерпретацији познате пословице каже, ''Хвали копно, држ'' се мора”, каже Белан.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана