Највећи домаћи хитови и нису домаћи: За ове пјесме и не слутите да су обраде

Г.С.
Највећи домаћи хитови и нису домаћи: За ове пјесме и не слутите да су обраде

Мањак инспирације композитора довео је до тога да наше музичке звијезде неријетко обрађују стране хитове, који су у другим државама постигле велики успјех.

Теа Таировић је на свом албуму „Балканија" обрадила нумеру под називом „Дубаи". Ова брза пјесма наводно је обрада албанске пјесме „Леје" коју оригинално изводи Ронела Хајати. Пјевачица из Албаније је широј јавности позната по учешћу на највећем музичком такмичењу у Европи, те због тога што је на крају свог наступа показала знак „велике Албаније".

Иначе, на том Теином албуму све пјесме су обраде бугарских, грчких и албанских хитова. Сви аутори су уредно потписани.

Далеко од тога да је Теа једина која ово ради, већ пјевачи свих музичких жанрова често раде исту ствар. Чини се да су грчке пјесме и извођачи ипак најпопуларнији код нас, па није ни чудо што многи на љетовањима у овој држави чују пјесме које звуче исто као неке нумере домаћих извођача.

Пјесма „Лична карта", која је један од највећих хитова Аце Лукаса, у сам естрадни врх, заправо је обрада великог хита Ане Виси „Травма", што у преводу значи траума. Још један Ацин хит „Нисам преживео" обрада је хита популарне грчке пјевачице, који носи назив „Тaseis autoktonias".

Још неке најпознатије пjесме Аце Лукаса су обраде иностраних хитова, а то су „Песма од бола", „Сунцокрети", „Истина је да те лажем", „Ти ме дижеш из коме"…

Грчку пjесму „Epimeno", коју изводи Кристос Кириазис препjевала је Цеца Ражнатовић.

Код нас се нумера не зове "Epimeno", већ "Ја још спавам у твојој мајици".

Цецин хит „Тачно је" такође је обрада пjесме велике грчке звијезде Деспине Ванди. Деспина је у једном периоду изгледа била веома популарна међу нашим извођачима, па је чак и Зорица Брунцлик прерадила њену пjесму „Den iparhem tipota" и направила свој хит „Кошава".

Велики хит "Само за твоје очи" Јелене Карлеуша је заправо обрада грчког хита "Geia" Деспине Венди. Карлеуша је откупила ауторска права за музику од Елене Папаризоу за пјесму "Иде маца око тебе".

Још један градски каубој искористио је мелодију грчке пjесме за свој хит. „Безобразно су зелене" пjева Жељко Самарџић, док у оригиналу ова пjесма има назив „Ti allo theleis pio polu".

Тоше Проески ријетко је обрађивао пјесме, али његов хит „Ледена" настао управо на овај начин. Исту ствар урадио је и Саша Ковачевић за своју баладу „Живим да те волим", која је заправо дјело пјевача Никоса Вертиса и носи назив "Thelon a me noises".

Инспирацију у грчкој музици нашли су и Наташа Беквалац за пjесму „Поново", Саша Матић који је снимио хит пjесму „Краљ изгубљених ствари" и Драгана Мирковић за пjесму „За мене си ти".

Овогодишња водитељка Евровизије у Италији, пjевачица Лаура Паусини је 1993. године снимила пjесму „Se fue". Весни Писаровић и њеном тиму свидjела се ова нумера, те је пjевачица обрадила овај хит десетак година касније и отпјевала пjесму „Да знаш".

Иако су грчке мелодије очигледно имале велики успjех, има и пjесама на енглеском језику које су домаћи извођачи прерађивали и постизали велики успjех уз помоћ њих.

Велибор Миљковић, познатији под умјетничким именом Тони Монтана отпjевао је свој највећи хит „10 година".

Мало ко зна да ову пjесму није он компоновао и написао. Оригиналну верзију изводи бенд „Smokie", а њихова пjесма се зове „Living next door to alice".

Велики хит групе Rolling Stosne „Out of time" има исту мелодију као једна веома позната пjесма са наших простора. У питању је „Бејби ти ниси ту" који потписује бенд Електрични оргазам. „Љуби се исток и запад" Плавог оркестра, „Зеница блуз" Забрањеног пушења и „Крени према мени" коју изводе Партибрејкерси су пjесме које се и даље пjевају на подручју бивше Југославије, а такође су прераде пjесама на енглеском језику.

Пjесма Лепе Брене „Луда за тобом" прије неколико година је доживјела велику популарност поново, а многи су почели да слушају и оригиналну пјесму на бугарском, која се зове „Луда по тебе". Пјевачицу Камелију која је власница овог хита препјевавали су и многи други наши пјевачи, а међу њима су и Тања Савић, Славица Ћуктераш, Сандра Африка, Сузана Јовановић, Миле Китић и многи други.

Још једна бугарска пјевачица веома је популарна међу нашим пјевачима. Тако је Аллегро Бенд обрадио пјесму пјевачице која се зове Преслава и створио свој највећи хит „Нека иде живот".

Маја Беровић је за једну своју пјесму одабрала један од највећих латино хитова. У питању је Мајина пјесма „Сама", која има идентичну мелодију као пјесма „Син пијама", која на Јутјубу броји више од двије милијарде прегледа, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана