На данашњи дан дебитовао “Thriller”, култни спот Мајкла Џексона: Видео који је заувијек измијенио поп музику VIDEO

Бранислав Предојевић
Foto: theplace.ru

ЛОС АНЂЕЛЕС - Видео-спот за нумеру “Thriller”, покојног краља поп музике Мајкла Џексона, на данашњи дан 1983. године дебитовао је на МТВ-у, промијенивши умјетност снимања видео-спотова и правила поп индустрије у 20. вијеку.

У режији цијењеног редитеља Џона Ландиса, овај 14-минутни кратки филм, инспирисан хорор филмовима о вукодлацима и зомбијима, приказује Џексона који се, пратећи дјевојку из биоскопа, претвара у вукодлака и предводи плесну кореографију са разним немртвим створењима, уз нарацију хорор легенде Винсента Прајса.

Тих 14 минута коштали су око 900.000 долара, што је до тада била невиђена цифра за неки спот и финансирана је кроз уговоре са каналима “Шоутајм” и МТВ, који добијају права за емитовање. Албум “Thriller” у доба изласка сингла налазио се  више од годину дана у продаји, његов шести сингл, “Pretty Young Thing”, још увијек се пење на топ-листама, као и Џексонов дует са Полом Макартнијом “Say, Say, Say”, и свакако би било очекивано да то буде превише Џексона на топ листама. Ипак, револуционарни видео за “Thriller” додатно наставља поход на топ-листе, а након емитовања пуне верзије видеа МТВ објављује скраћену петоминутну верзију,  док се оригинална верзија продаје на ВХС и “Бета” касетама, по цијени од 24,95 долара, поставши хит и продаје се у скоро 10 милиона примјерака. Такође, враћа албум назад на позицију број један, гдје није био од 10. септембра. Овај пут остаје на врху 17 недјеља заредом, што му даје укупно 37 седмица на врху, чинећи га најпродаванијим албумом из 1983. и 1984. године са цифром која је до данас достигла невјероватних 70 милиона купљених примјерака.

Пјесму је маестрално продуцирао легендарни Квинси Џонс, док је аутор био чувени енглески композитор Род Темпертон, који је нумеру написао у диско-фанк фазону, са наглашеном бас-линијом и синтисајзерском мелодијом у позадини.

- Желио сам да напишем нешто театрално што би одговарало Џексоновој љубави према филму. Играо сам се шаблонима баса и бубњева, уз прогресију акорда која је достигла врхунац у финишу пјесме, као да растежем еластичну траку кроз мелодију да појачам напетост, што је на крају одредило и текст и назив нумере - рекао је Темпертон.

Револуционарни спој заразне поп музике, врхунске плесне кореографије, раскошних костима и холивудске продукције, уз застрашујућу хорор атмосферу, мудро се поиграо са Џексоновим имиџом доброг момка и дјечјег пјевача из раних дана, настављајући процес започет сингловима “Bille Jean” и “Beat It”, понудивши опаснијег и језивијег Мајкла, прихватљивијег за старију генерацију публике. У једном моменту он својој партнерки у споту каже: “Нисам као други момци”, претварајући се у вукодлака, што у свјетлу оптужби на његов рачун у каснијим годинама каријере сада дјелује додатно застрашујуће.

Успјех овог спота запечатио је позицију канала МТВ као главне културне силе деценије, помогао је у уклањању расних баријера за црне умјетнике, револуционисао продукцију музичких спотова, популаризовао снимање документарних филмова и подстакао изнајмљивање и продају ВХС касета. Чувени режисер музичких спотова Брајан Грант сматра да је утицај овог спота немјерљив.

- “Thriller” је прекретница и од њега су музички спотови постали права индустрија, док је његов утицај на поп културу једноставно немогуће измјерити објективним мјерилима - објаснио Грант.

Рекорд

Групне плесне сцене су већ биле популарне у музичким спотовима, али након овог видеа то постаје планетарни феномен.

Данас је тешко пронаћи дио свијета гдје не знају барем основе плеса из овог спота, а у доба виралних видеа он постаје популарнији него икад. “Гинис” је 2006. поставио рекорд за највећи трилер плес, који је оборен 2009. године након Џексонове смрти када је 13.597 људи у Сијудад Мексику, већина обучених као зомбији, плешући одало почаст покојном музичару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана