Музичару Момчилу Бајагићу Бајаги награда за животно дјело: Аутор неисцрпне маште и емотивности

Г.С.
Музичару Момчилу Бајагићу Бајаги награда за животно дјело: Аутор неисцрпне маште и емотивности

Музичар Момчило Бајагић Бајага освојио је награду “Дарко Краљић” за 2019. годину, за музичко стваралаштво/животно дјело у домену популарне музике, чија ће додјела бити у уторак у сали Удружења композитора Србије.

Одлуку је једногласно донио стручни жири у саставу Радослав Граић, предсједник и композитори Војкан Борисављевић, Зоран Лесендрић, Срђан Марјановић и Александра Милутиновић.

- Иза Момчила Бајагића је богата дискографија и велики број хитова који га смештају у сам врх рок сцене у Србији и бившој Југославији. И данас његови концерти окупљају бројну публику, како у Србији тако и у региону - навео је жири.

Они су истакли да је добитник награде рок музичар, композитор, текстописац, гитариста, вокални солиста и фронтмен своје групе и поменули недавне успјехе овог музичара и концерт којим је обиљежио 35 година умјетничког рада.

- Стваралаштво аутора спада у сам врх популарне музике на нашим просторима. Његове композиције одувек изазивају дубоке емоције код свих генерација слушалаца, а песма “Моји су другови” представља незваничну химну свих расељених људи са простора бивше Југославије - закључио је диригент и композитор Војкан Борисављевић у име цијелог жирија.

Музиколог Ивана Тришић, предсједница удружења, рекла је да стваралаштво Момчила Бајагића одликује неисцрпна музичка машта, непосредност и ненаметљивост израза у тумачењу самог аутора, као и емотивност која се неодољиво преноси на слушаоце, а стихови које сам пише за своје пјесме имају умјетничку вриједност и независно од музичког садржаја.

На свечаности поводом награде говориће композитор и потпредсједник УКС-а Раде Радивојевић, рок новинар и публициста Петар Пеца Поповић и предсједник Секције композитора џез и забавне музике УКС-а Срђан Марјановић.

У музичком дијелу програма учествоваће сам лауреат и клавијатуриста Александар Саша Локнер, из заједничког бенда “Бајага и Инструктори”, а биће емитована и видео-пројекција са њихових недавних концерата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана