Миломир Марић о борби са короном: “Сломљен сам”

Г.С.
Миломир Марић о борби са короном: “Сломљен сам”

Главни уредник Хаппy телевизије, Миломир Марић (65), заражен је корона вирусом, а сада је открио како се осјећа.

Марић има симптоме короне које на почетку није имао. Он сматра да је то што је вакцинисан пресудно да има лакшу клиничку слику.

“Добро сам, сломљен, али добро је како је другима. Малаксао сам, не могу да устанем, сав сам сломљен... Изгледа да је то што сам вакцинисан било пресудно. Свима поручујем да се вакцинишу и ако добију корону лакше ће поднети”, рекао је Марић за Телеграф.

Миломир је за овај портал раније рекао да је добио лијекове “који прекидају вирус”, а та његова изјава покренула је бројне кометаре и многе довела до забуне. Марић је истакао да се, између осталог, и због те изјаве коју многи нису разумјели, суочава са коментарима пуним мржње.

“Свашта причају, те ја једини имам лек, те да немам, мислим стварно шта је то испало. Страшно, колико мржње. Кажу: 'Ко Марићу дозвољава да се лечи'“, закључио је Марић.

Ево на шта је Марић мислио када је изјавио да је добио лијекове који “прекидају корона вирус”

Марић је, заправо, добио лијек “фавипиравир” који дјелује тако што спречава размножавање вируса, а исти му је преписао др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике.

Проф. др Зоран Тодоровић, клинички фармаколог, објаснио је какав је лијек “фавипиравир” и чему је намијењен.

“Суштина је у томе да се примени довољно рано, док се болест није погоршала. И што пре, то боље! Има ризика од примене, али је корист изгледа већа. Од нежељених ефеката, најчешћи су дијареја и неки поремећаји крвне слике и биомаркера функције јетре”, каже проф. Тодоровић.

Напомиње и да је СЗО била резервисана према употреби “фавипиравира”, али је недавна мета-анализа девет клиничких испитивања у водећем научном часопису Сциентифиц Репортс показала да је ефикасан.

“Побољшање клиничке слике током првих седам дана хоспитализације било је високо статистички значајно чешће код пацијената на 'фавипиравиру' у поређењу са контролном групом. Такође, могуће је да има повољно дејство на уклањање вируса из организма (обесклицавање), на потребу пацијената за кисеоником (за 7одсто поређење је без статистичке значајности, али је тренд повољан) и на смртност (за 30%, али је поређење ипак без статистичке значајности у односу на контролну групу)”, истиче Тодоровић за Курир и додаје да је првобитно одобрен у Јапану за пацијенте обољеле од грипа током епидемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана