Сарајевски бенд "Лету штуке" наступио у Бањалуци: Бунт љубави куљао КСБ-ом

Јелена Станић
Сарајевски бенд "Лету штуке" наступио у Бањалуци: Бунт љубави куљао КСБ-ом

БАЊАЛУКА - Сарајевска група "Лету штуке" одржала је у суботу концерт у Клубу студената Бањалука, а публика је резервисала "мјесто за двоје" на самом крају, враћајући их два пута на бину.

Стихови "сами смо на свијету изгледа, сами ти и ја" били су знак да док други спавају, окупљени у КСБ-у су са свемиром на ти.

Послије прве пјесме, низали су се стари и нови хитови са албума "Топла вода". Пјевани су у дуету заједно са загрљеним паровима, али и онима који су са пријатељима славили слободу и умјетност упркос чињеници да овај бенд дуго није засвирао у крајишкој љепотици. 

Бунт је куљао кроз публику, као дим који најављује ватрену стихију, јер овај виртуоз вјешто барата ријечима и шаље "сигнале" који су присутне бар у дјелићу секунде подстакли да се запитају да ли је аларм превише тих да би себи признали очигледно.

Према ријечима фронтмена и оснивача састава Дине Шарана енергија у Бањалуци је увијек сјајна.

- Свакодневно сам у контакту и са Бањалуком и са пријатељима који овдје живе. Када год смо имали свирку, примили су нас одлично. Тако је било и овај пут - казао је Шаран и додао "како и не би, када смо наши".

Социолог по опредјељењу, а умјетник по рођењу Шаран је рекао да су његове пјесме шаролике, као и жанрови кроз које вјешто плива, као риба у води. У суботу вече одјекивале су и љубавне пјесме, али и оне које упозоравају на реалност и свакодневицу која конзумира појединца и ставља га у окове примитивизма. 

- Ово су пјесме о животу, али и записи у времену. Ми смо ту да свирамо људима, али не критикујемо, јер није од помоћи. Умјетност мијења свијет ако је стандард добар, а овај свијет тешко подноси што му није мило - нагласио је Шаран.

На сцени се, како је казао за "Глас", понаша природно, као када му дођу гости у кућу. Ми смо његовим тврдњама и  посвједочили, јер је Дино као прави домаћин заједно са породицом (бендом) угостио Бањалучане.

- Волим овај бенд. Имају сјајне пјесме. Нису робови жанровима, а свака њихова пјесма је порука онима који знају да слушају. Постали смо летаргично друштво и док постоје музичари који се стоички одупиру површности и бесмислу, има наде за нас - казала је једна Бањалучанка која је све вријеме концерта са осмијехом на лицу пјевала заједно са "Штукама".

Сваки стих и  свака ријеч дирнуле су и остале који су га чак два пута враћали на бину како би са овим сјајним петерцем запјевали по још коју.

И заиста, глад  публике за сјајним концертом нису утолили ни након два сата концерта, јер бањалучка публика је била "племенита, моћна, и саможива", те су свирали још пола сата.

Након два биса, Бањалучани су узвицима и вишеминутним аплаузом пожељели срећне и успјешне наступе у Ријеци и Пули, који "Лету штуке" након овог града жељно очекују.

ПОРИВ

За Дину Шарана свирање је и посао и привилегија, јер према његовим ријечима, музика је бирала њега, а не он њу.

- Цијели живот пишем пјесме и пјевам, то је дошло природно, неплански. То је порив, а кад постане бреме радићу неки други посао - казао је Шаран и додао да му је у крви музика која је кренула као потреба, порив и инстинкт.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана