Колико заиста зарађују српски глумци? Ко може да купи луксузни стан, а ко добија 5.000 евра по дану

Г.С.
Колико заиста зарађују српски глумци? Ко може да купи луксузни стан, а ко добија 5.000 евра по дану

Уласком у златно доба домаћих серија, глумачка професија је постала једна од најплаћенијих у Србији.

Мада су српски глумци до прије десетак година кукали како тешко живе, да имају "биједне плате" у позоришту, те да од "тезги" на малом и великом екрану једва састављају крај с крајем, данас већина само од телевизијских хонорара живи попут естрадних звијезда.

Оним срећницима који заиграју у успјешном пројекту, па им пође за руком да на Инстаграму "намакну" више од 100.000 пратилаца, може се рећи да је упала сјекира у мед. Јер, осим што путем ове друштвене мреже на рачун рекламе остварују компензацију у виду путовања на далеке дестинације, гардеробе, аутомобила, сатова, козметичких производа, они и одлично зарађују. Па тако за објаву узимају од 1.000 до чак 5.000 евра.

Уз баснословне хонораре које имају од серија, зараде појединих глумаца досежу и до 200.000 евра на годишњем нивоу.

Ипак, зараде глумаца одувијек су биле пословна тајна, али су неке цифре ипак изашле у јавност. Хонорари могу бити по сату, дневни или мјесечни.

Наравно, нису сви срећници који од глуме и друштвених мрежа могу себи да обезбједе некретнину, као што је, рецимо, успјела Милица Милша. Јунакињи сапунице “Игра судбине” исплатиле су се године проведене у студију, јер је од хонорара себи приуштила пентхаус на луксузној београдској локацији.

Колико онда зарађују српски глумци, када за годину или две могу да купе стан у центру српске престонице? Портал Филм и ТВ бавио се истраживањем и ево до каквих података су дошли.

Када смо већ код дневних серија, илити сапуница, глумци са извршним продукцијама имају потписане уговоре који на мјесечном нивоу подразумевају 22 радна дана по 12 сати снимања. Будући да им је посао загарантован на минимум девет мјесеци, колико је потребно да се сними око 200 епизода, они имају фиксне мјесечне хонораре.

По снимајућем дану они износе од 200 до 450 евра, у зависности од величине улоге и броја сцена, па се тако њихове мјесечне плате крећу од 4.500 до чак 10.000 евра! Када су у питању почетници или студенти глуме, њихов хонорар је знатно мањи, па се креће од 50 до 100 евра по снимајућем дану, сазнаје Курир.

Занимљив је податак да снимајући дан за дијете, па и бебу, стаје 100 евра, што је, такође, уносна зарада.

Када је ријеч о драмским, висикобуџетним серијама, које имају мало епизода и обично се раде по сезонама, хонорари су немјерљиво већи. За једну епизоду потребно је од пет до седам снимајућих дана. Хонорари зависе од уговора, јер неки глумци траже да буду плаћени по снимајућем дану, а неки по епизоди.

Просјечна висина хонорара по епизоди износи око 1.500 евра, док велика имена узимају од 2.500 евра до 5.000 евра. Тако главни глумци за сезону од 10 или мало више епизода, коју сниме за два мјесеца, инкасирају од 30.000 до 50.000 евра! Они који не играју главне улоге у серијама, а налазе се на глумачкој А листи, обично узимају до 2.000 евра по снимајућем дану.

Ван категорије је неколико глумачких асова, који, било да је ријеч о серији или филму, имају тарифу по снимајућем дану од 3.000 до 5.000 евра.

Тако главни глумци за сезону од 10 или мало више епизода, коју сниме за два мјесеца, инкасирају и више од 30.000 евра.

Најплаћенији глумци са наших простора су дефинитивно Предраг Мики Манојловић и Александар Берчек. Они снимајући дан наплаћују и до 3.000 евра.

Млађи глумци Андрија Милошевић и Милош Биковић имају мању дневницу, али зарађују више јер се баве продукцијом и снимају ТВ рекламе, а и популарност на Инстаграму многим глумцима доноси солидну зараду. Због сарадње са разним брендовима, они некада наплаћују своје објаве и по неколико стотина евра.

У Русији је ствар много транспарентнија него у Србији, па зараде глумаца нису пословна тајна. Један од најплаћенијих је Милош Биковић.

Један Биковићев дан на сету за комедију „Слуга“, један од најгледанијих филмова у историји руског биоскопа, коштао је 420.000 рубаља (око 5.200 евра). Будући да је снимање ове комедије трајало 39 дана, рачуница каже да је српски глумац зарадио више од 200.000 евра. Филм је прошао веома успјешно и зарадио је више од 50 милиона евра.

Глумац Милан Марић стекао је велику популарност улогом у филму "Тома", који прати живот нашег легендарног пјевача Томе Здравковића. Од тада је цена његовог хонорара знатно порасла и један је од плаћенијих глумаца.

На листи домаћих најплаћенијих глумаца налазе се и Сергеј Трифуновић, Срђан Жика Тодоровић, Никола Којо, Вук Костић, Мирјана Карановић, Драган Бјелогрлић, Андрија Кузмановић, Наташа Нинковић и Небојша Дугалић.

- Хонорари су остали исти као и пре неколико година, али се више снима. Паралелно раде по три пројекта. Дан снимања за неко реномирано име није испод 500 евра - објашњава један од водећих домаћих продуцента који је инсистирао на анонимности, а сарађивао је с глумцима свих генерација.

- Поједине продукције увеле су систем плаћања хонорара на месечном нивоу. Реч о серијама са много епизода, тзв. сапуницама, где играју дебитанти за неколико хиљада евра месечно - причао је за Курир инсајдер из свијета седме умјетности.

Високу зараду има и чувени Никола Ђуричко. Он и у Србији има веома високе хонораре, а претпоставља се да је његова зарада за улогу у серији „Странгер тхингс“ била веома висока.

За разлику од филма и ТВ, гдје су хонорари пословна тајна, у позоришту је ствар транспарентнија. Плата глумца у сталном ангажману је од 50.000 до 80.000 динара, колико имају драмски умјетници са статусом првака. Хонорарци нису те среће, па зараде по извођењу од 2.000 до 30.000 динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана