“Кјур” ушао у Рокенрол дворану славних

Срна
“Кјур” ушао у Рокенрол дворану славних

Рок гигант, група “Кјур, коју ће публика у Србији овог љета гледати на “Егзиту”, званично је примљена у Рокенрол дворану славних, а њени чланови су на церемонији одсвирали чак пет својих хитова, укључујући “Lovesong” и “Boys Don`t cry”.

Ово признање дошло је послије чак 40 година рада и исто толико радијских синглова, уз десетине милиона продатих албума широм планете, а недавно је потврђено и да ће легендарна група управо овог љета објавити свој први студијски албум послије 11 година. Поред “Кјура”, још шест изузетних музичких имена увршћено у Рокенрол дворану славних на церемонији која је одржана у “Баркли центру” у Њујорку.

Ова, по многима највећа почаст у музичкој индустрији, указана је и легендарним бендовима “Деф лепард” и “Рокси мјузик”, али и групама нешто новије генерације као што су “Рејдиохед” и “Зомбис”. На златне странице музичке историје уписане су и чувене пјевачице, иконе свог времена Џенет Џексон и Стиви Никс.

Сам догађај био је богат познатим музичким именима која су дошла да искажу поштовање иконама музике, те је тако гитариста и текстописац бенда “Квин” Брајан Меј говорио о рокерима из групе “Деф лепард”, а гранџ звијезда и фронтмен бенда “Најн Инч Нејлс” Трент Резнор представио је “Кјур”.

Фронтмен састава “Токинг хедс” Дејвид Бирн био је прави избор да представи ексцентрични “Рејдиохед”, који је инспирацију за име добио управо од пјесме Бирновог бенда “Рејдиохед” из 1986. године.

Овогодишња церемонија била је историјска због чињенице да је Стиви Никс постала прва жена која је два пута примљена у Рокенрол дворану славних, јер је већ увршћена међу великане 1998. године као чланица састава “Флитвуд Мек”.

Занимљиво је и да су чланови групе “Рејдиохед” често истицали да им признања попут овог нису приоритет, те се постављало велико питање да ли ће прихватити овакву част и појавити се на церемонији, али се показало да се прилика за улазак у Рокенрол дворану славних не пропушта.

Потврда величине и утицаја

 

Ово признање сматра се једном од највећих потврда величине неког умјетника и његовог утицаја на модерну музику, а ове године први пут је и публика учествовала у избору музичара путем гласања.

Стандардно правило јесте да мора проћи 25 година од издања првог албума бенда или извођача, те је тако “Кјур” стекао право на мјесто у дворани славних 2004. године, с обзиром на то да је на сцени дебитовао издањем “Three Imaginary Boys“ 1979. године, а “Рејдиохед” предвођен пјевачем Томом Јорком своју прву шансу имао је прошле године, пошто је његово дебитно издање “Pablo Honey” издато 1993. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана