Кекин:Хладно пиво на Тасу до зоре уз највеће хитове и гудаче

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Панк рок бенд Хладно пиво ће 20 година након првог доласка у Србију, одржати свој највећи самостални концерт у Београду 21. августа на стадиону "Ташмајдан", за који припремају највеће хитове и први пут свирку у пратњи гудача, најавио је пјевач Миле Кекин.

"Биће доста другачије од нашег задњег великог концерта на Калемегдану (2018), гдје смо хтели помирити старе и нове фанове, па смо сами себи глумили предгрупу, као свира оно ''старо Хладно пиво''. Овај концерт више замишљам као грејтест хитс варијанту", рекао је Кекин агенцији Тањуг.

Фронтмен загребачког бенда каже да је "одличан осјећај" држати концерт на отвореном "у срцу такве метрополе, поготово након овакве присилне паузе", а додатно га радује чињеница што Пиво само долази први пут у каријери на стадион познат по томе што су овде раније свирала имена попут Моторхеда или Партибрејкерса.

Уз то, на Ташу ће у неколико пјесама гостовати гудачки квартет, а Кекин истиче да једва чека тај тренутак, пошто ће Хладном пиву бити "први сусрет с класичним музичарима на бини".

"Сјетим се оног Стублићевог стиха: ''Ви прекрасни људи с вама могу цијелу ноћ, бити будан и сањати на ногама''. Желим након ове присилне паузе пјевати до зоре или барем док нас не потјерају с бине", нагласио је Кекин.

Протеклих годину и по дана закључавања, ограничавања и других мјера услед пандемије Ковида19, када није било свирки, Кекин се, каже, "осећао као чувар плаже у зимском периоду, а краја зиме нигде на видику".

"Сад је мало сунце грануло, али иза брда се ваљају опет облаци. Не знам шта ће бити. Вероватно неће бити свирки у затвореним просторима, зато гледам да максимално уживам у овим преосталим концертима до јесени", рекао је музичар.

Током пандемијске прошле године Кекин се одлучио и активније бавити политиком - био је прошлог лета кандидат за посланика зелено-лијеве коалиције "Можемо" на парламентарним изборима у Хрватској, а наставио је да их подржава и када су недавно преузели власт у Загребу.

За Кекина је то било одлично искуство, јер је, каже, упознао "пуно младих, драгих и способних људи који су били потпуни аутсајдери на прошлим парламентарним изборима", и који су "у Загребу стали на пут градоначелнику мафијашу".

"На њима је да сада наставе политичку борбу у парламенту, а на мени да се вратим свом позиву. Музика је за мене увијек ишла руку под руку са друштвеним ангажманом или ако хоћеш са политиком. Од (Боба) Дилана, (Бруса) Спрингстина, Рејџ агејнст д машин до данасњих Ајдлса, сви су они велики, између осталог, јер се нису бојали изаћи из зоне комфора", сматра Кекин.

Основан као средњошколски састав у загребачком насељу Гајнице 1987. године, бенд Хладно пиво је постепено стицао популарност и ван панк миљеа, али и широм бивше Југославије, албумима "Џиновски" (1993), "Г.А.Д." (1995), "Десетка" (1997) и "Побједа" (1999).

Бенд познат по пјесмама које пише Кекин, попут "Није све тако сиво", "Пјевајте нешто љубавно", "Конобар" или "Само за тај осјећај", у Србију је први пут дошао након петооктобарских промена, половином 2001. године.

"Наш први концерт је био у легендарној башти Студентског културног центра. Требало нам је 20 година да преко Хале спортова и Бирфеста дођемо до Ташмајдана. Нема разлога да се не видимо за 20 година у Арени. Ми смо увек били скромни али амбициозни панкери", нашалио се Кекин.

Хладно пиво је наставило да у редовним размацима објављује албуме "Шамар" (2003), "Књига жалбе" (2007), "Свијет гламура" (2011) и "Дан затворених врата" (2015), али је од посљедњег услиједила најдужа дискографска пауза у каријери бенда, прекинута тек јесенас синглом "Кишна недеља" и недавно "Царпе Дием", као најавом новог дугосвирајућег издања.

"Да, знам да смо се мало улијенили дискографски. Додуше, ја сам издао соло албум 2018. али знам да фанови чекају нови албум Пива. Обећали смо себи да ћемо јесен, кад ће нас вероватно опет послати у кућни притвор, искористит за рад на новом албуму и припрему за невиђено велику турнеју 2022. године", најавио је Кекин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана