Југословенски увид у тривијални свијет телевизије: Прије 40 година почела “Династија”

Г.С.
Југословенски увид у тривијални свијет телевизије: Прије 40 година почела “Династија”

Израз “бити прикован за мале екране” с америчком сапуницом о догодовштинама у нафташкој породици Карингтон, засијао је у пуном капацитету у јануару 1981. године, када је на америчкој ТВ мрежи АБЦ приказана прва епизода “Династије”.

Тешко да данас знамо да набројимо баш све ликове из неке серије. Ипак, Блејк, Кристл, Алексис, Стивен и Аманда одржали су се у нашем колективном сјећању, јер су постали легенде телевизијске популарне културе почетком осамдесетих, које су нас или наше родитеље везале за наслоне фотеља.

Из недјеље у недјељу ишчекиване су нове интриге нафташке породице у којој су моћни мушкарци стављали дијаманте на деколтее импозантних љепотица, па се на домаћем терену на тренутак заборављала социјалистичка реалност.

У задимљеним канцеларијама сједиле су раднице с фризурама које су креирале по узору на плачљиву Линду Еванс и наочиту Кетрин Оксенберг.

“Династија” је једна од најгледанијих америчких телевизијских сапуница, која се емитовала од 1981. до 1989. године на ТВ мрежи АБЦ. Радња серије је смјештена у Денверу и прати живот богате породице Карингтон.

Емитовање серије у Југославији је почело 1984. године, а њена експлозивна популарност се приписивала тешким околностима економске кризе и несташицама које су задесиле бившу државу. Гламур је био дословно непозната и непожељна категорија у социјализму, а “Династија” је међу првим серијама које су југословенској публици омогућиле увид у бруталну раскош америчког капитализма.

У серији се први пут проговорило о пластичној хирургији и хомосексуалности, а “Династија” је била и остала једина сапуница која је освојила Златни глобус. Тема хомосексуалности и Стивенов “излазак из ормара” одјекнули су у Југославији те су добили домаћи телевизијски одговор у виду “Жикине династије”.

Поред хомосексуалности, домаћој публици је било једнако невјероватно да неко на посао може да иде хеликоптером и служи се приватним авионом. Раскошне виле с десетинама спаваћих соба и купатила истовремено су фрустрирале и фасцинирале радничке породице. “Династија” је важила за серију намијењену женској публици, али су с једнаким интересовањем у кућу Карингтонових завиривали и мушкарци.

“Династија” је отворила врата многим каснијим пројектима, попут “Санта Барбаре” или “Повратка у Идн”, који ће милионску публику привлачити сплеткама, раскошним ентеријерима и одјећом коју си углавном нико од гледалаца није могао да приушти. Према неким процјенама, сваке недјеље премијерну епизоду је пратило приближно 150 милиона домаћинстава широм свијета.

Једно од додатних одушевљења у Југославији изазвала је појава Кетрин Оксенберг, глумице која потиче из југословенске краљевске породице. Она је кћи Хауарда Оксенберга и принцезе Јелисавете Карађорђевић, па је у бившој држави креирала посебну емотивну везу с публиком.

Девет сезона и 220 епизода је дословно освојило свијет, а многи мисле да се то са Спелинговом серијом догодило управо због појаве злочесте Алексис у причи, Блејкове бивше супруге, која је генерисала радњу и била прави сплеткарош.

Улога подле Алексис је првобитно нуђена Елизабет Тејлор и Ракел Велч, које нису имале посебан интерес за наступање у телевизијским сапуницама, па је избор на крају пао на Британку Џоан Колинс. Супруга холивудског продуцента Арона Спелинга у том периоду је читала роман “Кучка” Џеки Колинс па је дошла на идеју да списатељициној сестри Џоан понуде сарадњу.

И око главног глумца Џона Форсајта су се ломила копља. Улога Блејка Карингтона је била написана за љепушкастог Џорџа Попарда (“Доручак код Тифанија”), али је на крају припала старијем глумцу, што се испоставило као пун погодак.

Лик је био замишљен као морални узор, жртва манипулације заносне Алексис, али је заправо био хомофоб који је рођеном сину рекао да се мишљење мушкарца који додирује другог мушкарца - не рачуна. Иако је отворила контроверзну тему хомосексуалности и обратила се припадницима ове популације, серија је остала при принципима америчког мачизма и премиси да прави мушкарац, богат и успјешан, мора да буде и хетеросексуалан.

Серија је првобитно требало да носи назив “Нафта”, темељено на великој нафтној кризи крајем седамдесетих година. “Династија” је била и нека врста одговора на серију “Далас”, која је била нешто мање атрактивна у смислу гламура и женских антагонизама. А ако сте се питали откуд одурни тренд широких нараменица, подсјећамо вас да је велика инспирација костимографу “Династије” Нолану Милеру била мода четрдесетих.

Снимање серије је било бурно због растућег страха од ХИВ-а и чињенице да је Рок Хадсон играо љубавника Линде Еванс у неколико епизода. Када је преминуо 1985. године, од тада нове и широј јавности релативно непознате болести, продукција је издала препоруке да се не снимају сцене љубљења и размијене пљувачке са хомосексуалцима, наркоманима који користе игле и хемофиличарима.

Тридесет година након престанка емитовања серије, тачније 2017. године, освануо је наставак “Династије”, младалачка верзија богаташа, која баштини поставке оригиналне приче, али није постигла одушевљење публике.

Препознатљива мелодија из уводне шпице која је снимљена из ваздуха и линије на екрану које су исписивале наслов серије засигурно су регресивни моменат свих оних који су осамдесетих на телевизијским екранима тражили уточиште од празних полица у супермаркетима и вожње по принципу пар-непар, иако је живот према мишљењу многих тада био пуно бољи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана