Југослав Петровић, фронтмен бенда “Straight Jackin”, у сусрет гостовању у Бањалуци: Никада не бих мијењао музички пут

Миланка Митрић
Југослав Петровић, фронтмен бенда “Straight Jackin”, у сусрет гостовању у Бањалуци: Никада не бих мијењао музички пут

Прво треба да имаш то нешто ново, добро, али небесмислено. Други проблем је новац. За око 80 одсто људи и не знаш, а они се уложе у опрему, у пробе, а не зарађују од тога, па им музика са годинама постаје хоби.

Осим, ако немаш мало среће у животу и постанеш интернет звезда. Тако то данас код ових генерација иде.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” фронтмен и пјевач групе “Straight Jackin” Југослав Петровић, осврћући се на андерграунд музичку сцену у региону те на другачију ситуацију у Русији, у којој је, како је сам нагласио, могућност успјеха мало већа.

Бањалучка публика ће имати прилику да “Straight Jackin” чује ускоро. Бенд ће сутра наступити у Клубу студената Бањалука, а предвиђено је да њихов наступ почне у 22 часа.

“Straight Jackin” је основан 1994. године у Санкт Петербургу. Објавили су албуме “004”, “Џахрастафарај” и “Улаз се отвара чешће”.

- Мало другачије је у Русији, сви жанрови су мејнстрим, наравно, највише је попа, али многи андергаунд музичари су милионери. Превелика је земља, може много да се свира. Ипак, да би се урадило нешто потребно је преселити се у Москву или Санкт Петербург.

ГЛАС: Колико музика може да нам помогне у свакодневним борбама?

ПЕТРОВИЋ: То је индивидуално и зависи од тога с чим се бориш. Млади данас не излазе без слушалица, а шта слушају, не знам. И за квалитет нисам сигуран, али ако им помаже, супер.

ГЛАС: Када се осврнете на четврт вијека постојања, што се музичког пута тиче, шта бисте и да ли бисте нешто мијењали?

ПЕТРОВИЋ: Иде 26. година. Музички не. А мењао бих односе са издавачким кућама и са газдама клубова, као и избор неких људи.

ГЛАС: Како тече довршавање албума? Имате ли неке добре вијести за обожаваоце?

ПЕТРОВИЋ: Немам. Треба пара или да неко стане иза тога. Биће кад-тад. Можда и ускоро буде неки спот.

ГЛАС: Што се режије тиче, можете ли за наше читаоце да откријете на чему сте радили, припремате ли нешто ново и постоји ли нешто што планирате и вољели бисте да режирате, а још нисте имали прилику?

ПЕТРОВИЋ: Радио сам руске серије и телевизијске филмове, а кад сам се оженио, оставио сам то. И бавимо се њеним позориштем у Театру “Ковчег”, што је на руском Нојева барка. Млада трупа, петнаестак представа. Преводим савремену српску драматургију, у другој књизи биће и једна драма бањалучке студенткиње. Радио сам “Идеални крој” Владимира Ђурђевића, “Професионалца” Душана Ковачевића у Мурманску, а почео сам “Хадерсфилд” У. Сајтинца. Русија даје много грантова за културу и за независне театре. Гура се некако.

ГЛАС: Шта “Straight Jackin” екипа ради у слободно вријеме кад не ствара музику?

ПЕТРОВИЋ: Један седи у кући, чита књиге и слуша радио. Други тезгари са мањим бендовима. Трећи ради на пинку. Ја - Русија и театар.

ГЛАС: Шта бањалучка публика може да очекује од вашег наступа у КСБ-у?

ПЕТРОВИЋ:  Очекујем да дођу у што већем броју, јер можда ћемо опет правити паузу у наступима. А што се свирке тиче, знају људи већ више од 20 година шта да очекују.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана