Исланђанима пријети казна због истицања палестинских застава на Евросонгу

Агенције
Исланђанима пријети казна због истицања палестинских застава на Евросонгу

Исландски бенд Хатари могао би се суочити с казном након подизања шалова и заставе Палестине током пријеноса уживо финалне вечери Евросонга из Тел Авива, саопштили су организатори.

Хатари, пунк трио који је карактеристичан по својој садо-мазо естетици, био је критичан према Израелу и прије великог финала у суботу. Чланови групе су најприје изазвали премијера Израела Бењамина Нетанyахуа на “пријатељски двобој традиционалног исландског хрвања”. У самој завршници Евросонга, чланови бенда су подигли шалове и заставе Палестине док су водитељи саопштавали колико је Исланд добио поена од публике. У саопштењу објављеном након финала, организатори Евросонга су најавили да ће о евентуалним посљедицама потеза групе Хатари расправљати извршни одбор овог такмичења.

“У директном пријеносу финала Евросонга, Хатари, исландски представници, кратко су подигли мале палестинске транспаренте док су сједили у Грин Руму. Евросонг је неполитички догађај и овај чин је у директној супротности с правилима такмичења. Заставице су брзо уклоњене, а посљедице ове акције разматраће Референтна групе Евросонга”, стоји у саопштењу.

Подсјећамо да су и у мјесецима прије одржавања Евросонга одређени пропалестински активисти позивали на бојкот Евросонга због, како су наводили, сталне узурпације палестинске територије од Израела.

Исто тако, током наступа мегапопуларне Мадоне такођер су се могле видјети заставе Палестине и Израела, за што су организатори рекли да није било раније одобрено, јавља Daily Mail.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана