Име Харија Потера творевина пољског писца

Г.С.
Име Харија Потера творевина пољског писца

Британска списатељица Џоана Роулинг није прва особа која је написала причу о Харију Потеру. Један пољски писац учинио је то 25 година прије ње. Кратка прича под насловом “Хари Потер” објављена је 16. марта 1972. године у часопису “Књижевни живот”.

Аутор ове приче био је пољски пјесник и писац прича Јан Ростворовски. Он је као припадник пољске армије 1940. године отишао у Уједињено Краљевство, гдје је провео наредних 25 година.

У његовој причи, која је написана и објављена четврт вијека прије него што је Џоана Роулинг објавила књигу “Хари Потер и камен мудрости”, насловни јунак не добија писмо из Хогвортса. У овој причи он ради као трговац који продаје краковску кобасицу и киселе краставчиће. Хари Потер из прошлог вијека није баш причљив. Углавном изговара ријечи “Ох, да” или “Ох, не” и у једном тренутку приче изненада нестаје.

Богуслав Ростворовски, син аутора ове приче, објаснио је да је она заправо инспирисана сјећањем његовог оца, писца, на дане када је радио као достављач меса у енглеским продавницама.

Према његовим ријечима, за стварање лика Харија Потера послужио је један од трговаца коме је писац достављао робу. Ростворовски је то име измислио, али је презиме Потер у то вријеме било популарно у Великој Британији, тако да га је искористио за причу.

Осим имена јунака, између приче и серијала књига нема никакве сличности, тако да је питање да ли је Џоана Роулинг уопште и могла да прочита ову причу прије него што је написала своје дјело. Она је у вријеме када је Јан Ростворовски објавио своју причу имала свега седам година и живјела је у једном малом мјесту у близини Бристола.

Џоана Роулинг је приликом једног интервјуа за стране медије казала да јој је Хари одувијек било омиљено мушко име.

- Да сам умјесто ћерке имала сина, он би се сигурно звао Хари, што значи да бих за јунака приче одабрала друго име јер би било превише сурово да сам га назвала по свом сину. Потер је било презиме породице која је живјела у комшилуку када сам имала седам година - рекла је тада Роулингова и додала да га је позајмила за име главног јунака будући да јој се одувијек свиђало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана