Хрватска испратила Кемала Монтена

Анадолија
Хрватска испратила Кемала Монтена

Загреб - Велики број пријатеља и колега данас се посљедњи пут опростио од кантаутора Кемала Монтена на загребачком гробљу Мирогој.

Уз ковчег преминулог је кратко стајао и предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић, преноси Анадолија.

Од Монтена су се говорима опростили Синиша Шкарица и Раде Шербеџија, који је изрецитирао познату кантауторову пјесму "Душо моја".

Посљедњу почаст преминулом колеги, који ће бити сахрањен у сриједу, 28. јануара, у Алеји великана на сарајевском гробљу Баре, одала је готово читава хрватска естрада: Жељко Бебек, Дражен Жерић Жера, Борис Новковић, Арсен Дедић, Габи Новак, Тереза Кесовија, чланови групе "Нови фосили", Аки Рахимовски, Санди и бројни други умјетници.

"Цијели наш музички свијет задужио је својим лијепим ријечима, лијепим пјесмама које је направио. Посједовао је дух који ће заиста фалити. Био је јединствен и нек' нам такав и остане. Сјећаћемо га се као јединственог", казао је Жељко Бебек, Монтенов колега и некадашњи вокал групе "Бијело дугме".

Дражен Жерић Жера из "Црвене јабуке" казао је како се у Монтену "догодио спој Босне и Италије" и да је по томе био јединствен. Жеру и цијелу његову генерацију тзв. сарајевске школе поп музике Монтено је задужио, како је казао Жера, када су се почели бавити музиком. Указао је на посебност Монтенових текстова које данас све више недостаје.

Након комеморације, аутомобил са ковчегом у којем је тијело Кемала Монтена, преминулог 21. јануара, напустио је потом Мирогој и запутио се према Сарајеву у којем ће бити обављена сахрана овог истински великог умјетника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана