Хеинекен мора исплатити Горану Бреговићу 80.000 еура

tportal.hr
Хеинекен мора исплатити Горану Бреговићу 80.000 еура

Високи трговачки суд у Загребу потврдио је пресуду којом је Горан Бреговић тражио накнаду штете од Карловачке пивоваре, односно њеног власника Хеинекена због неовлаштеног кориштења његових музичких дјела.

Према овој пресуди Хеинекен ће Бреговићу морати исплатити више од 80.000 еура. Суд је утврдио да је Хеинекен неовлаштено, без одобрења аутора, користио ауторско музичко дјело Горана Бреговића “Битанга и принцеза”.

Хеинекен је користио музику у склопу маркетиншке кампање 'Карловачко ливе 2007'. На тај начин су повриједили имовинско право аутора, пише Тпортал.

Бреговић је због повреде ауторских права тужио и за пјесме “За Есму”', “Јер кад остариш”, “А и ти ме изневјери”, “Ако има Бога”, “Напиле се улице”, “Липе цвату”, “Ружица си била”, “Кад би био бијело дугме”, које су извођене на турнеји “Карловачко ливе 2007.” али суд је одбио тај захтјев.

Ову тужбу Бреговић је поднио 2010. године. Занимљиво је да су спорне пјесме на споменутој турнеји изводили бивши чланови Бијелог дугмета Жељко Бебек, Ален Исламовић и Младен Војичић Тифа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана