Будућност доноси концерте у балонима

Г.С.
Будућност доноси концерте у балонима

Амерички састав “Флејминг липс” прије неколико дана наступио је у концертној дворани у Оклахоми, а њихов наступ пратила је публика из балона на надувавање, чиме су покренули нови вид конзумирања и доживљавања музике, који је у исто вријеме сигуран.

С обзиром на то да су у више наврата отказивали наступе у Оклахоми, а посљедњи пут у децембру због пораста броја заражених вирусом корона, чланови овог америчког састава ријешили су да одрже концерт по сваку цијену и да се пандемији супротставе на најбезбједнији начин.

Зато су се прихватили пионирског подухвата, који су већ испробали у ТВ шоу програму Стивена Колберта и удобно се смјестили у балоне на надувавање. Иста ствар била је резервисана и за њихове обожаваоце из овог града. На сцени позоришне и концертне дворане “Крајтирион” нашли су се фронтмен састава Вејн Којн и остатак бенда, сваки у засебном, провидном балону. У гледалишту неколико стотина фанова, свако омеђен у балонској лопти, преноси Би-Би-Си.

Према писању америчких медија и други музичари ускоро би могли да крену са овом праксом. Као један од највећих проблема што се организовања оваквих концерата тиче је компликована и скупа организација.

Обожаваоцима су у балонима били доступни и флашица за воду, вентилатор на батерије и пешкир. Ако је температура унутар балона била превисока, убациван је хладнији ваздух помоћу вентилатора. У случају нужде, уз обавезну заштитну маску обезбјеђење би их пратило до тоалета па назад до балона.

- Можда ово некоме дјелује као чудан догађај, али боље је да бар и овако уживамо у концерту него да га нема и да ризикујемо здравље породица. Мислим да је ово нова нормалност - изјавио је Којн прије наступа за амерички магазин “Ролингстоун”.

И док су обожаваоци на необичан начин, без директног контакта, уживали у хитовима бенда, с тим што би се с времена на вријеме Којн котрљао у свом балону кроз салу, овај пионирски подухват није било нимало лако организовати.

- Безбједност, али и забава - поручио је Којн.

Читав партер дворане био је подијељен на квадрате, који су били величине десет са десет. Сваки квадрат заузимала је по једна лопта. Балони су иначе били опремљени са довољно кисеоника да максимум три особе могу да дишу више од 70 минута, након чега су боцама са кисеоником, доступним унутар лопти, могли да га допуњавају.

Умјесто традиционалног аплаудирања или скандирања, карактеристичног за концерте, обожаваоци су “ударали у балоне с унутрашње стране”.

Концерт је завршен тако што су се сви посјетиоци закотрљали у својим балонима до излазних врата и имали обавезу да ставе маске прије него што изађу из балона, који су након тога издувани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана