Филм о ривалству Тесле, Едисона и Вестингхауса за који никада нисте чули VIDEO

Агенције
Филм о ривалству Тесле, Едисона и Вестингхауса за који никада нисте чули VIDEO

Да ли сте чули или негдjе видjели најаву за нови холивудски филм чија прича говори о ривалству Томаса Едисона, Џорџа Вестингхауса и Николе Тесле?

Филм “The Curren War” (чији се наслов може превести као “Рат струја”) говори о “рату” Томаса Едисона, кога игра Бенедикт Камбербач, и Џорџа Вестингхауса, у тумачењу Мајкла Шенона, у коме ће побjедник бити онај чији ће систем електирчне струје покретати савремени свијет.

Трећи “играч” у ијцелој причи је Никола Тесла, чији лик је повјерен енглеском глумцу Николасу Хоулту.

Можда ће вас збунити чињеница, до које можете доћи обичним гуглањем, да је филм премијерно приказан још у јесен 2017. године на филмском фестивалу у Торонту (ТИФФ).

Па гдје се онда крио све то вријеме? Одговор на то питање гласи: Харви Вајнстин.

“The Current War” је био један од филмова који су “стављени на лед” када су бројне оптужбе за сексуално злостављање и узнемиравање на рачун једног од, до тада, највећих филмских продуцената у Холивуду почеле да излазе на видjело.

Судски процес против Вајнстина је покренут, а бројне оптужбе (које је он порицао) су наставиле да пристижу, што је Вајнстајнову компанију (The Weinstein Company) одвело у банкротство, а филм “The Current War” оставило да скупља прашину на некој полици. И ту је остао наредне двије године.

Харвија Вајнстина је, иначе, пратила репутација човјека који је прилично волио да утиче на монтажу филмова које је продуцирала његова компанија.

Због тога, верзијом филма која је 2017. приказана у Торонту ни редитељ Алфонсо Гомез-Рехон није био задовољан. Каже да се због тога чак “осјећао као идиот”.

Почетком ове године, међутим, у помоћ је стигла компанија 101 Студиос, која је за три милиона долара откупила све права на филм.

За чињницу да је “The Current War” имао готово никакав публицитет и да скоро нико за њега није чуо, највjероватније су одговорне прилично слабе оцjене које је добио на ТИФФ-у.

Али сада Гомез-Рехон је добио нову шансу, па је “траку” вратио на сто за монтажу. Редитељ је филму додао пет сцена, истовремено скративши првобитну дужину за 10 минута.

А пошто филм више нема никаве везе са Харвијем Вајнстином, тиму се прикључио нови, добро познати, играч - Мартин Скорсезе, под чијим патронатом је Гомез-Рехон комплетирао нову верзију филма.

“The Current War” крајем мjецеса стиже у британске, на јесен у америчке, а надамо се да ће се негдjе између двије премијере појавити и у нашим биоскопима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана