Федерико Фелини - један од највећих синеаста 20. вијека

Срна
Федерико Фелини - један од највећих синеаста 20. вијека

БИЈЕЉИНА- Италијански филмски режисер и сценариста Федерико Фелини (1920-1993), један од највећих синеаста 20. вијека, рођен је на данашњи дан 1920. године.

Послије Другог свјетског рата, на почетку каријере, био је један од најистакнутијих представника неореалистичког филмског покрета, али је убрзо развио сопствени препознатљив стил, стварајући аутобиографске филмове непоновљивог шарма, у којима су људи често приказани у најбизарнијим ситуацијама.

Израз "фелинијевски", описује његов манир стварања филмских сновиђења и халуцинација у, иначе, уобичајеним околностима.

Најпознатији Фелинијеви филмови су: "Свјетла варијетеа", "Дангубе", "Улица", "Пробисвијет", "Кабријине ноћи", "Сладак живот", "Осам и по", "Сатирикон", "Амаркорд", "Казанова" и "Град жена".

Фелини је један је од најутицајнијих филмских режисера 20. вијека. Уз Микеланђела Антоњонија сматра се за главног покретача италијанске филмске ренесансе.

За живота је сматран критичарем друштвених појава у италијанском грађанском друштву у послијератном раздобљу.

Сви Фелинијеви филмови су провокативни, екстравагантни, рађени у његовом јединственом аутобиографском стилу, који често карактерише фасцинација бизарним.

Његова остварења одликују се љепотом и интелектуалном дубином и изражавају сталну тежњу ка ширењу могућности аудио-визуелног језика за истраживање процеса стварања, друштва и ума.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана