EXIT тим: СЗО предлаже поновно одржавање масовних догађаја

ГС
EXIT тим: СЗО предлаже поновно одржавање масовних догађаја

БЕОГРАД - Свјетска здравствена организација је издала ажурирано упутство у којима државама предлаже поновно одржавање масовних догађаја на отвореном простору, саопштио је тим Егзит фестивала.

 

Документ под називом "Кључне препоруке за планирање масовних окупљања у условима пандемије вируса корона" говори о безбједности масовних окупљања, као што су то музички, вјерски и спортски догађаји.

Ажуриране препоруке се ослањају на нова сазнања о пандемији стечена у претходним недјељама и савјетују организаторе да догађаје организују на отвореном простору уколико је то могуће, уз евентуална ограничења у погледу броја посјетилаца у складу са укупном здравственом ситуацијом држава или регија.

Супротно упутствима из марта, када је СЗО савјетовала одлагање масовних окупљања, нова упутства указују на то да би власти требало да препознају позитивну улогу оваквих манифестација у културном животу сваког друштва, те да размотре допуштање масовних окупљања.

У документу се наводи да масовна окупљања нису просто рекреативни догађаји, већ значајно утичу на ментално и физичко здравље великог броја појединаца.

Свјетска здравствена организација указује и на чињеницу да овакве манифестације обезбјеђују запослење великог броја људи и представљају значајан извор прихода, како лицима запосленим на њиховом спровођењу у дјело, тако и мјестима у којима се одржавају.

У новој препоруци СЗО се истиче да будући да масовна окупљања имају знатан политички, културни, друштевни и економски допринос, на властима је да процијене значај и неопходност конкретног догађаја и размотре опцију његовог одржавања, под условом да су узети у обзир сви ризици по јавно здравље и да су предузете адекватне мјере у циљу њиховог ублажавања.

Свјетска здравствена организација такође савјетује да би нарочито осјетљиве друштвене групе попут старих лица и даље требало да избјегавају оваква окупљања, али и да би на мјестима одржавања манифестација требало обезбиједити посебне објекте за изолацију у случају да у току догађаја неко од посјетилаца покаже било какве симптоме болести.

Остале препоруке обухватају ограничење капацитета догађаја, по узору на бројне земље које су то већ саме прописале у Европи, али и у Сједињеним Државама и дијеловима Азије, али и обезбјеђивање масовне доступности средстава за дезинфекцију посјетиоцима догађаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана