Ерик Клептон: Виртуоз на гитари и страствени љубитељ аутомобила

ГС
Ерик Клептон: Виртуоз на гитари и страствени љубитељ аутомобила

Сви познају Ерика Клептона као виртуоза на гитари и музичку звијезду са каријером дужом од шест деценија, током које је постао једини музичар који је три пута примљен у Кућу славних рокенрола. Оно што многи нису знали до сада је да себе описује И као великог љубитеља аутомобила.

Нико није сигуран колико аутомобила је имао у свом животу, па тако ни он сам. Једном приликом је изјавио да му је жао што нема већу колекцију, која би вредила милијарде, мада се његово богатство процјењује на око 300 милиона долара. Баш као и Брус Вилис, промјенио је многе моделе. Међу аутомобилима које је возио у животу највише је оних марке Феррари, али ту су и други занимљиви модели.

Цадиллац Флеетwоод (1938)

Љубав према колима започела је од овог модела средином 60-их година прошлог вијека, када га је угледао како паркиран вири из једне гараже. Упркос томе што није имао возачку дозволу, Клептон је одлучио да га купи. Каже да је ауто углавном стајао напољу, често прекривен лишћем, а он би га гледао кроз прозор.

Феррари 365 ГТЦ

Ово је аутомобил који га је инспирисао да добије дозволу и коначно почне да вози. То се десило када му је његов пријатељ Џорџ Харисон дошао у посјету у једном таквом тамно-плавом Феррарију. Клептон је описао тај поглед као да је видио најљепшу жену на свијету и да је одмах одлучио да мора да има тај ауто и коначно научи да вози са мануелним мјењачем. Откупио је кола и префарбао их прво у сребрну, а потом у бијелу боју.

Феррари 250 ГТ Луссо (1964)

Овај класик израђен је у само 350 примјерака. Наравно, уз то треба издвојити и огромну суму новца, која није проблем само за одређени број људи, међу којима је и Клептон. Није тајна да му је ово омиљени аутомобил, а када се узме у обзир да је за своје вријеме имао В12 мотор са 240 коњских снага, то уопште не изненађује.

Мини Цоопер (1967)

Брајан Епстајн, менаџер Битлса, купио је 1965. године четири примјерка овог аутомобила и поклонио по један сваком члану бенда. Харисонов ауто је добио психоделичне детаље захваљујући Харолду Радфорду и касније постао познат по појављивању у филму “Магицал Мyстерy Тоур”. Харисон је потом одлучио да свој ауто поклони Клептону, који се у њему возикао неко вријеме, али је Харисону ипак недостајало ово парче психоделије, па му је Клептон вратио ауто послије двије године.

Феррари Ензо

Аутомобил назван по оснивачу овог бренда произведен је у само 400 примјерака између 2002. и 2004. године, а право на куповину имали су само они који су били позвани. Клептон је био први власник у Уједињеном Краљевству, прије Ника Мејсона (Пинк Флоyд) и Џеј Кеја (Јамироqуаи). Феррари је иначе муштеријама достављао овај ауто, али је Клептон био толико узбуђен да је лично ишао у Италију да га преузме и довезе кући. У повратку су га казнили јер је у зони гдје је дозвољено 50 км/х возио чак 230 км/х, а то није ни била максимална брзина аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана