Душко Кулиш: Забрањен ми је концерт јер “миришем на тамо”

Г.С.
Душко Кулиш: Забрањен ми је концерт јер “миришем на тамо”

ЗАГРЕБ - Душко Кулиш је у петак требао одржати велики концерт у Пули који је забрањен, а пјевач не крије да му је забрана наступа тешко пала.

“Нисам у својој каријери доживио забрану концерта. Оволико година колико радим обишао сам цијели свијет и стварно нисам имао ту врсту изненађења да у држави у којој живим доживим такво нешто. Ја сам на терену, мене има, свирам по свим градовима Лијепе Наше. Не знам у чему је проблем. Све сам сазнао из медија и осјећао сам се као синоћ послије утакмице. Била је 93. минута, а мени се догодило да у 63. години дође једна тако шокантна вијест која вас наравно остави изненађенима јер нисам вјеровао да сам то заслужио”, казао је пјевач који је гостовао данас у емисији Недјељом у 2.

Кулиш, који већ деценијама живи и ради у Сплиту, проговорио је и о атмосфери у том граду након рата.

“Колико сам пута до сада доживио да су ми људи на концертима рекли да моје пјесме не могу чути на радију. Постоје ту пјесме које су прихватљиве по етичким нормама што би се могло или не би могло емитовати. Али ја нигдје нисам чуо да постоји експлицитно забрана Душка Кулиша. Али постоји момент моје каријере прије 90-их и тај момент да сам након рата одлучио радити и живјети у Сплиту, у својој држави, био је једна врста ограничавајућег фактора. Кад сам стигао, у Сплиту сам од појединих водећих људи те сплитске сцене дочекан, сарајевским жаргоном, као пацијент, а не као неко ко је већ направио име и каријеру. И можда је тај кримен што сам 1987. био аутор године у бившој држави, што је пјесма Сузо моја, Сузана проглашена пјесмом године, а моје колеге из струке и попа и етна су ме прогласили извођачем године. Очито су ми направили медвјеђу услугу јер сам постао број 1 нечега што више не постоји и сад доласком у Хрватску... можда је и то разлог”, казао је Кулиш.

Испричао је и анегдоту са сплитске Риве.

“На царини је увијек шок. Па ме испитују јесам ли ја из Хрватске, Босне или Србије. Сад више не, сад већ сви знају да сам из Хрватске. Али била је ситуација кад ми је човјек рекао да је бацио све моје казете. Ја кажем: 'Купи нове.' Било је таквих ситуација. Интересантно, јер нико не пита Душка Локина је ли из Хрватске, али Кулиша питају”, рекао је.

Пјевач је проговорио и о дефиницији “цајке и турбофолка”.

“Нема земље која нема свој етно. Проблем је што смо ми свој етно покушали макнути. Кад смо се одвајали, рекли смо све што 'мирише на тамо' не треба нама. А ја 'миришем на тамо'. Турбофолк је исконструисана форма, као што је и цајка. Кад немате рјешење и анализу онога о чему причамо, најлакше је рећи да је нешто турбофолк или цајка. Па и за неке реалитyје се може рећи да су цајке, само друга форма. Цајка је исконструисана како би се обиљежило нешто што је неквалитета, приградско и рурално. Ја сам први против тога, али дајте могућност да понудимо квалитету па да људи могу сами процијенити”, закључио је пјевач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана