Добитници Оскара премијерно на 49. ФЕСТ-у

ГС
Добитници Оскара премијерно на 49. ФЕСТ-у

На предстојећем, 49. Међународном филмском фестивалу – ФЕСТ, који ће се одржати од 7. до 16. маја, премијерно у Србији биће приказано пет овогодишњих добитника најпрестижније награде у свијету филма – Оскар.

Публика ФЕСТ-а моћи ће да погледа филмове “Земља номада” редитељке Клое Жао, који је награђен Оскаром за најбољи филм, режију и главну глумицу (Франсес Мекдорманд), “Отац” Флоријана Зелера, добитник у категоријама главна мушка улога (Ентони Хопкинс) и адаптирани сценарио (Флоријан Зелер и Кристофер Хемптон), “Жена која обећава” чија је редитељка и сценаристкиња Емералд Фенел добила Оскара за најбољи оригинални сценарио, “Звук метала” са наградама за најбољу монтажу и звук, као и филм “Минари” Лија Исака Чунга, који је добио Оскара за најбољу глумицу у споредној улози. У ужем кругу избора за најбољи филм ван енглеског говорног подручја нашао се филм “Човек који је продао своју кожу” који је режирала туниска ауторка Котер Бен Ханиа, а биће приказан у Главном такмичарском програму 49. ФЕСТ-а.

Остварење “Земља номада” кинеске редитељке Клое Жао, у првом плану има легендарну глумицу Франсес Мекдорманд која је трећи пут добила Оскара за своју глуму, након филмова “Фарго” (1996) и “Три билборда испред Ебинга у Мисурију” (2017), и многих других престижних признања у свијету глуме. Она се тако прикључила одабраном друштву од свега четворо активних глумаца са по три Оскара, који још чине Мерил Стрип, Џек Никлсон и Данијел Деј-Луис. Клое Жао је постала друга жена у историји Оскара награђена у категорији најбоље режије, и то за свој трећи дугометражни филм. “Земља номада” прати главну јунакињу Ферн која је током економске кризе изгубила све, и у својим шездесетим годинама креће на путовање преко америчког запада живећи у комбију попут номада модерног доба.

У филму “Отац” редитеља Флоријана Зелера главну улогу тумачи легендарни Ентони Хопкинс, у једној од својих најупечатљивијих улога у читавој каријери. У средишту радње овог остварења је управо његова глумачка креација, која је побрала хвалоспеве критике и публике широм свијета и заслужено награђена другим Оскаром у каријери овог глумачког ветерана. Хопкинс тумачи “имењака”, осамдесетогодишњака Ентонија, који је несташан, пркосно живи сам и одбацује помоћ неговатеља које његова ћерка Ен охрабрујуће доводи. Помоћ такође постаје нужна и за Ен јер она више не може свакодневно да посјећује оца чија се веза са стварношћу руши. У главној женској улози је британска глумица Оливија Колман, и сама добитница Оскара прије двије године за улогу у филму “Миљеница”, позната и телевизијској публици по маестралној улози у серији “Круна” о животу британске краљице Елизабете II.

Филм “Жена који обећава” редитељке и сценаристкиње Емералд Фенел представиће београдској публици британску глумицу Кери Малиган која је ове године други пут у каријери номинована за Оскара (након улоге у филму “Образовање” из 2009. године), а на овогодишњем ФЕСТ-у публика ће моћи да одгледа и још један филм с њом у главној улози: “Велико ископавање” на свечаном отварању фестивала. Остварење “Жена који обећава” говори о младој жени Кери, чији живот је обећавао док није дошло до мистериозног догађаја који је нагло преокренуо њену будућност. Али ништа у њеном животу није онакво каквим се чини: она је врло паметна, лукава и ноћу води тајни, двоструки живот. Неочекивани сусрет пружиће Кеси нову шансу да исправи прошлост.

Филм “Звук метала” прати бубњара метал бенда, Рубена, који почиње да губи слух. Креативан приступ дочаравању његове ситуације највише је дошао до изражаја управо у монтажи и звуку, за које је овај филм добио најпрестижнију свЈетску филмску награду. Када Рубену лекар каже да ће му се стање погоршати, он помисли да су његова каријера и живот готови и мора да бира између нове стварности и живота какав је некада познавао.

Драма “Минари” прати корејско-америчку породицу која се сели на фарму у Арканзасу у потрази за сопственим америчким сном. Породична куćа се потпуно мења доласком њихове лукаве, неуредне, али невероватно љубазне баке коју тумачи Јун Јан-ђунг, овогодишња добитница Оскара у категорији најбоље глумице у споредној улози.

Туниски филм “Човјек који је продао своју кожу” за главног јунака има Сама Алија, младог, осећајног и импулсивног Сиријца, који је напустио своју земљу и пребегао у Либан да би избегао рат. Да би могао да отпутује у Европу и живи са љубављу свог живота, прихвата да му савремени умјетник тетовира леђа. Претварајући сопствено тело у престижно умјетничко дјело, Сам ће схватити да његова одлука може значити све само не слободу.

Међународни филмски фестивал – ФЕСТ ће ове године бити одржан уз поштовање свих мјера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19. Организациони тим фестивала као приоритет истиче здравље и безбједност публике, гостију и фестивалског тима, преноси Б92.

Информације о програму и продаји карата за 49. Међународни филмски фестивал – ФЕСТ можете наћи на сајту фестивала https://www.fest.rs/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана