Бура око такмичарске пјесме за Беовизију: “Текст позива на насиље и биће измењен”

Агенције
Бура око такмичарске пјесме за Беовизију: “Текст позива на насиље и биће измењен”

Пјесма “Свадба велика”, коју изводе Бора Дугић и “Балкубано”, остаће у такмичењу овогодишње Беовизије, а текст пјесме, који према тврдњи Аутономног женског центра позива на насиље, биће измењен.

Аутономни женски центар захтијевао је хитно повлачење пјесме “Свадба велика” у извођењу Боре Дугића и бенда “Балкубано” из такмичења за Беовизију 2020 и са свих платформи Радио-телевизије Србије гдје се пјесма промовише јер сматра да промовише насиље над женама.

Аутономни женски центар сматра да је недопустиво давање јавног простора и промоције пјесме чији текст експлицитно позива на убиство жене која је рекла “не”, који промовише идеју да жена треба да буде “моја или ничија”, те лажно наводи да ситуација из пјесме описује осјећање љубави.

Аутори текста, призивајући шаљиви тон композиције, ипак нису пронашли одговарајући ауторски израз, те се због тога извињавају, наглашавајући да им то није била намјера, пише РТС.

Подсјетимо, Аутономни женски центар реаговао је на текст пјесме коју изводе Бора Дугић и “Балкубано” јер одређени дијелови пјесме позивају на насиље.

У тексту пјесме говори се о мушкарцу који је понео бомбу за случај да га дјевојка коју проси одбије, а дијелови текста гласе:

“Понео сам бомбу, понео сам, драга, јер те лудо волим”, затим “ако кажеш не, разнећу ја све”, “чик ми реци не, експлодираће”.

“Понео сам бомбу да покажем свима, не сме нико други, не сме да те има”, такође је један од дијелова пјесме.

“Недопустиво је давање јавног простора и промоције песме чији текст експлицитно позива на убиство жене која је рекла 'не', који промовише идеју да жена треба да буде 'моја или ничија', те лажно наводи да ситуација из песме описује осећање љубави”, стоји између осталог у саопштењу Аутономног женског центра.

“Подсећамо да у Србији сваке године између 30 и 40 жена буде убијено у породично-партнерском насиљу и да се ова ситуација неће променити док сви актери у друштву не преузму одговорност за спречавање насиља према женама и његове промоције”, саопштио је Аутономни женски центар, а преноси Мондо.

Полуфиналне вечери Беовизије заказане су за 28. и 29. фебруар, док је финале 1. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана