Бредли Купер номинован у двије категорије

Агенције
Бредли Купер номинован у двије категорије

Удружење америчких редитеља (DGA – Directors Guild of America) прогласило је номиноване за своју 71. годишњу награду.

Међу њима се налази Бредли Купер, у двије категорије - за дебитанта и најбољег редитеља (за филм "Звијезда је рођена"), као и Спајк Ли, коме је ово тек прва номинација за "BlacKkKlansman". Поред њих двојице, један од фаворита је и Алфонсо Куарон који је номинован за своју црно-бијелу драму "Рома".

Спајк Ли још нема ниједну номинацију ни за "Оскара", тако да ће овим можда бити корак ближе ка исписивању још једне странице у историји.

Остала два номинована редитеља су Питер Фарели за филм "Зелена књига" и Адам Макеј за "Вајс" - биографски филм о бившем америчком потпредсједнику Дику Чејнију.

Награде Удружења америчких редитеља спадају међу оне које могу да предвиде оскаровске номинације за најбољег редитеља, а могуће и за најбољи филм.

За најбољи први филм номиновани су, уз Купера, Бо Бернам (Eight grade), Карлос Лопес Естрада (Blindspotting), Метју Хајнеман (А Private War) и Бутс Рајли (Sorry to Bother You).

Само једном у посљедњих десет година, од када је америчка филмска академија проширила своју категорију за најбољи филм, догодило се да редитељ кога је номиновало Удружење није такође имао остварење номиновано за"Оскара" за најбољи филм. Једини изузетак био је трилер Дејвида Финчера из 2011. године "Мушкарци који мрзе жене".

Од када  је Удружење почело да додјељује своје награде 1949. године, само седам пута се није подударило са "Оскаром" за режију. Занимљиво, листа номинованих иста је као и листа номинација за "Златни глобус" (гдје је тријумфовао Куарон).

Награде ће бити уручене 2. фебруара на церемонији у Лос Анђелесу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана