Бањалучки тамбураши најбољи на свијету

Александра Маџар
Бањалучки тамбураши најбољи на свијету

Градски тамбурашки оркестар из Бањалуке проглашен је за најбољи оркестар на Свјетском тамбурашком фестивалу "Тамбурица фест", који је одржан у Новом Саду.

Бањалучанима је у суботу увече припао "Гран при Свјетског тамбурашког фестивала", званично најбољег етно-фестивала у Европи у конкуренцији 15 оркестара.

Чланови оркестра су поносни и узбуђени, а предсједник Градског тамбурашког оркестра Бањалука Споменко Гузијан за "Глас Српске" подијелио је прве утиске.

- Нисмо сумњали у себе, конкуренција је увијек јака, а показало се да смо ове године оправдали наша очекивања, а и наше публике, која нас прати већ шеснаест година - истакао је он.

Побједу су намјеравали да прославе на концерту Националног академског оркестара народних инструмената Руске Федерације "Н. П. Осипов", који је требало да буде одржан синоћ у Банском двору Културном центру.

- Морамо рећи да се оно што ради наш оркестар уклапа у циљеве које је поставила Градска управа, а то је кандидатура града Бањалука за европску престоницу културе.

- И када је Нови Сад упућивао своју кандидатуру ми смо их подржали. Тамбурашка музика је добро утицала да Нови Сад добије ту кандидатуру. Ми се надамо да ће бар дијелом тако бити и у Бањалуци - нагласио је Гузијан, објашњавајући да настојањем да доведу свјетске реномиране музичке ансамбле у Бањалуку допуњавају музичку сцену и потенцијалну кандидатуру Бањалуке.

Специјалну награду публике, али и награду за његовање тамбурашке традиције добили су новосадски тамбурашки оркестри "Романса" и "Зоруле".

Награду за умјетнички израз добио је оркестар "Шмартно" из Словеније, а за иновативне домете тамбураши из панчевачког "Војвођанског сна".

Додјели награда претходили су наступи тамбурашких оркестара из Новог Сада, Мађарске, Хрватске, Словеније, БиХ, Македоније и Аустрије. На овогодишњем јубиларном, десетом по реду "Тамбурица фесту", који је синоћ завршен у Новом Саду, наступило је више од 600 извођача из осам земаља.

Честике Бањалучанима стизале су са свих страна, а једну од њих упутио је и предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Најљепша нова пјесма

Према оцјени жирија, најљепшу нову пјесму имао је оркестар "Бисери", а за најбољег примаша именован је Данијел Месељевић из винковачког оркестра "Шил дил дај".

Маринко Пивковић, из суботичког оркестра "Хајо", освојио је награду као најбољи бегешар, а за најбољег вокалног солисту проглашен је Нино Величковски из Куманова. Стручни жири радио је у саставу Фрањо Баторек, Галина Суботин и Миро Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана