Бананарама: Три деценије им је требало да се помире

Г.С.
Бананарама: Три деценије им је требало да се помире

Шивон, Керен и Сара десет година су живеле заједно, снимале, наступале и ушле и у Гинисову књигу рекорда.

Енглеска поп група Бананарама, била је највећа, најпопуларнија женска група 80-их, захваљујући хитовима и панк ставу. У Гинисову књигу рекорда ушле су као женска група са највећим бројем хитова. Од 1982. до 2009. на британској топ листи имале су чак 29 синглова.

У јеку славе, посљедњи пут наступиле су заједно на додели британских музичких награда 1988. године. Пјевале су свој хит “Love me in the First Degreeе”, обучене у мале црне коктел хаљине. Убрзо послије те ноћи Шивон Фехи напустила је бенд и оставила Сару Далин и Керен Вудворд, прекидајући тако десетогодишњу поп историју коју су заједно направиле. Шивон је направила нову групу “Sheakspears sister” а Сара и Керен наставиле су са “Бананарамом”, ангажујући друге пјевачице уместо Шивон. Оне су биле љуте на Швон, и Шивон је била љута на њих.

Три деценије им је било потребно да поправе пријатељство.

“Било је 2 ујутру, много вина је било попијено и све три смо биле врло емотивне. Љубав и пријатељство је враћено. Те ноћи стварно смо то осјетиле”, испричала је Шивон о помирењу три чланице групе које се догодило послије три деценије од њиховог посљедњег наступа. Помирење се догодило у њеној кући у Лондону, 2017. године, послије деценија лоших односа.

Неколико мјесеци касније, Керен је позвала Шивон и рекла да иде са њима на турнеју. “Не знаш колико нас воле, мораш да идеш са нама”.

У интервјуу за “Гардијан”, које су дале све три, послије помирења и уочи одласка на турнеју 2017. године, сјећале су се и почетака, времена славе, али и због чега се десио прекид пријатељства.

“Отишла сам из Бананараме, али сви су ме и даље знали као Шивон из Бананараме. Сјећам се кад сам упознала репера Рика Роса. Рекао ми је 'Ви сте биле тако кул, Хоћу да урадим ремикс пјесме “Cruel Summer'. Бананараму су вољели и бендови “Cure”, “The Cult”, “The Prodigy”, “The Deftones”, сjећа се Шивон.

Керен и Сара биле су најбоље пријатељице од дjетињства, од 4. године, и то пријатељство траје и данас, у њиховим 50-им годинама. И данас иду заједно на одмор, њихова дjеца су као браћа и сестре.

Сара је затим упознала Шивон на студијама новинарства и убрзо су њих три постале нераздвојне.

“Вољеле смо музику, клубове, биле смо на сцени. Познавале смо музичаре, сви смо излазили на иста мјеста. Када нисмо имале гдје да живимо, уселиле смо се у апартман “Sex pistolsа” који је служио њима за пробу. Био је пун инструмената, и само смо рекле, морамо то да пробамо. И хтјеле смо само да будемо вокали”, испричале су за “Гардијан”

Док су тада женске групе биле лијепо обучене, креативни хаос био је дио шарма Бананараме.
“Ми смо само хтјеле да изађемо на сцену и певамо. Ми смо са улице дошле, буквално. Све остало се само десило”.

Изнајмиле су заједно стан у Лондону, скупиле намјештај са улице, нису имале ни кухињу.
“Ништа нам није било важно, биле смо младе. Не размишљаш, куда идеш, шта ти је план, само смо ускочиле у то”.

Врло брзо, почеле су да живе бољи живот, јер је њихов сингл из 1983. “Cruel Summer” стигао и на листу Топ 10 у Америци. Одједном су путовале, одсједале у скупим хотелима, али су и даље саме себи шиле и правиле гардеробу за наступе. Нису имале кореографију на наступима, играле су саме, како су хтјеле, као “аматери”.

До 1986. издале су три албума и све је постало озбиљније, упегланије иако су мислиле да то никада неће постати. Њихов продуцент знао је да каже да су биле “ноћна мора”, са “толико много мишљења о свему”. Али, оне кажу да су други тешко прихватали да нису тип особа које неко може да третира као хит машине, док пасивно посматрају све.

Пјесма “Venus” довела их је и до 1. места на америчкој топ листи и размишљале су и о свјетској турнеји, али тад, те 1988. године, Шивон их је напустила.

У  то вријеме, било ми је већ доста поп музике, ја сам у том периоду била депресивна, осјећала сам се изгубљено. Опсестивно сам слушала The Smits и само сам жељела нешто друго... Био је то велики притисак. Нас три смо биле заједно 24/7 годинама, није могло да се настави”, прича Шивон.

“А ја сам била на потпуно другачијем мјесту тада. Апсолутно сам вољела и обожавала наш албум Wow (4. албум групе), и први пут сам осјећала да је то то што треба да радимо. Уживала сам у свему што смо радиле, добро се забављала”, искрена је Керен.

“Осјећала сам се прилично изоловано унутар бенда годинама прије. Када су се оне осјетиле издано, отишла сам”, каже Шиобан, а Сара и Керен додају: “Да, мислиле смо, 'Ок, сад се удала за Дејва Стјуарта, зезнула је ствар и оставила нас'“.

Шивон је тада своју “мрачнију страну” исказала кроз групу “Shakespears Sister” која је такође била врло успјешна и имала више хитова. Али, Бананараме нису намјеравале да стану. Кренуле су на свјетску турнеју, са трећим чланом, Џеки Саливен, која се ипак није дуго задржала и није уклопила.

И те 2017. године су се помириле, како кажу, уз “пуно вина, емоција и приче”.

Наступале су 2017. и 2018. године. 2019. издале су нови албум, а Сара и Керен су прошле године објавиле и аутобиографију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана