11. “Демофест” завршен суботом када је дошао Неле

Данко Кузмановић
11. “Демофест” завршен суботом када је дошао Неле

Ни киша, ни вјетар, а ни тло које се тресло под Кастелом нису успјели да омету публику у науму да финално вече учини традиционално најватренијом ноћи “Демофеста”.

По отварању капија у 20 часова извјесно је било да ће Бањалучани преплавити тврђаву, али мало ко је могао наслутити спектакл који ће услиједити.

И баш као што је традиција да финале “запали” публику, обичај је и да финалисти буду бољи него икад. Треће вечери једанаестог “Демофеста”, на бину је ступило 13 демо бендова, који су свјежим звуком и смјелим наступима засигурно одговорили на питање “шта ћемо ми у финалу?”.

Ипак, само је један бенд број један. Одлуком стручног жирија титула првака бањалучког “Демофеста” је припала бенду који се у полуфинале пласирао директно као побједник београдског “Бунт рок фестивала”.

“Сергио Лоунге”, алтер его београдског аутора и музичара Срђана Попова, први је у много чему на регионалној сцени.

Мјесто другопласираног бенда, такође, путује за Београд, али у руке четворке “Вин Тристе”, чији звук би се могао сумирати у три слова “м” - минимално, меланхолично, мелодично. Трећа награда једанаестог “Демофеста” је припала саставу “Фире ин Цаиро”, чији ватрени алтернативни звук не стиже баш из Каира, но из Загреба.

Али, демофестовској традицији афирмисања “неких нових клинаца” ту није крај. Јовану Ђукићу из “Алеје великана” је уручена награда “Плави бас” за најбољег басисту фестивала, док је Павле Попов из састава “Sergio Lounge” тријумфовао као најбољи гитариста, чинећи тако побједнички бенд апсолутним прваком. Попову је награду уручио, нико други до, Никола Пејаковић Коља у виду “Jack Daniel's” гитаре. Посебна новчана награда је уручена и удружењу грађана из Зајечара, окупљених под називом ГМО, који је своју свирку на “Демофесту” посветио члану групе који болује од церебралне парализе.

Уз уручење награда, које је испратила киша конфета, треће вече фестивала је обиљежио и наступ шабачког “Слонза”, који се, као прошлогодишњи побједник, вратио тамо одакле је све и почело.

На крају шоу је украо човјек који и у 55. години зна како се влада сценом. Киша је лила над тврђавом, али мало кога је то спријечило да из петних жила запјева све хитове “Забрањеног пушења”. Богати културно-умјетнички програм Др Нелета Карајлића и његовог “Осиромашеног уранијума” обогаћен је наступом четири дјевојке из публике, а комплетиран изласком Бањалучанина који је и сам годинама био један од чланова групе “Но смокинг оркестра”.

Увелико у форми, Бањалука је на ногама поздравила и ванвременски панк “Гоблина”, који су од прве нумере “Деца из комшилука” па све до “Има нас” доминирали сценом. У духу цијеле вечери и Бранко Голубовић Голуб је поштовао своју традицију те “у магновењу” скинуо мајицу и остао огољен пред публиком до краја вечери. Наступ “Гоблина” је био све оно што се од њих и очекује.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана