Слика вриједна скоро милион евра стајала прекривена прашином иза врата дневне собе: Власници мислили да је копија

ГС
Слика вриједна скоро милион евра стајала прекривена прашином иза врата дневне собе: Власници мислили да је копија

Слика Питера Бројгела Млађег, једног од најпознатијих фламанских умjетника из 17. вijека, продата је на аукцији у Паризу за невjероватних 780.000 евра.

Слика коју су њени власници сматрали копијом и држали је иза врата дневне собе у кући на сjеверу Француске, стручњаци називају “изузетном”, а због димензија од 184 пута 112 центиметара, важи за један од највећих Бројгелових радова. Породица власника, која је жељела да остане анонимна, посједује слику још од 1900. године и одувијек су је звали “Бројгеловом”, али су мислили да је копија.

Међутим, када су позвали процјенитеља Малоа де Лукаса ради осталих слика у њиховој старој кући, он је дошао до изненађујућег открића. Слика је била потпуно неупадљива, јер је била прекривена прашином и стајала иза врата собе.

- Стигао сам у малу дневну собу која није била добро освијетљена. Почео сам да процјењујем и окретао се иза врата, видјеле су се двије трећине ове слике. И тада сам је заправо открио. Ово је највећи тренутак моје каријере. Али, наравно да сам био опрезан јер је прилично ретко пронаћи Бројгела како виси у дневној соби - изјавио је Лукас.

Паклени Бројгел

Вјерује се да је настала између 1615. и 1617. године и приказује гужву у канцеларији сеоског адвоката. Позната је под називом “Плаћање годишњих пореза”, “Плаћање десетине” и “Канцеларија порезника”. Питер Бројгел Млађи био је најстарији син познатог оца Питера Бројгела Старијег, једног од највећих умјетника фламанске ренесансе.

Стекао је славу живописним приказима живота на селу, а познат је и као “паклени Бројгел” због фантастичних приказа пакла и гротескних сцена. Ову слику купио је анонимни купац из Швајцарске, преноси мрежа АБЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана